Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un nou studiu face lumină asupra crizei financiare romane
Articole online

Un nou studiu face lumină asupra crizei financiare romane

denari

Un nou studiu face lumină asupra crizei financiare romane

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool și de la Universitatea din Warwick au folosit metode științifice pentru a analiza monedele în cadrul proiectului „Roma și monedele din Marea Mediterană 200 î.Hr. – 64 d.Hr.”, un proiect de cercetare de cinci ani care urmărește să ne ajute să înțelegem mai bine economiile Romei clasice și ale altor state mediteraneene, analizând compoziția monedelor lor și comparând rezultatele cu datele istorice.

Studiul a scos la iveală o degradare a monedei. Astfel, monedele din argint pur de dinainte de 90 î.Hr. au fost modificate cu până la 10% cupru doar cinci ani mai târziu. În această perioadă, statul roman era în pericol de a intra în faliment din cauza războaielor din Italia, care au dus la o criză a datoriilor.

Rezultatele analizei metalurgice sugerează că dificultățile financiare cu care s-a confruntat Roma în acești ani au dus la o relaxare a standardelor la monetărie, ceea ce a dus la scăderea în două etape a conținutului de argint al monedei, astfel încât în 87 î.Hr. moneda a fost deliberat modificată cu 5-10% cupru.

Dr. Matthew Ponting, de la Universitatea din Liverpool, a declarat: „În acest moment, nu există nici un fel de diferență între monedele de argint și cele de aur: „Romanii fuseseră obișnuiți cu o monedă de argint extrem de fină, așa că este foarte posibil să își fi pierdut încrederea în denar când acesta a încetat să mai fie pur. Nivelul exact de degradare ar fi putut fi mai puțin important pentru contemporani decât simpla realizare a faptului că moneda era falsificată și nu mai era făcută din „argint” adevărat”.

Profesorul Butcher, de la Universitatea din Warwick, a declarat: „Descoperirea acestei scăderi semnificative a valorii denarului a aruncat o nouă lumină asupra aluziilor lui Cicero privind o criză monetară în anul 86 î.Hr. Istoricii au dezbătut mult timp ce a vrut să spună omul de stat și savantul atunci când a scris că „moneda era aruncată de colo-colo, astfel încât nimeni nu era în măsură să știe ce avea”, și credem că acum am rezolvat acest puzzle.”

Registration

Aici iti poti reseta parola