Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un mit spulberat: Sclavii nu au construit piramidele din Giza
Articole online

Un mit spulberat: Sclavii nu au construit piramidele din Giza

Satul din jurul piramidelor

Cu toate acestea, săpăturile arheologice recente și știința modernă au dovedit că ceea ce se credea nu este de fapt adevărat. Piramidele, cele mai mari structuri din lume până în secolul al XX-lea, nu au fost construite de sclavi.

În timpul unei săpături în jurul piramidelor de la Giza, un excavator a lovit un bloc mare care s-a dovedit a fi un zid al unei clădiri. Astfel, arheologii descoperit un sat care datează din 2.000 î.Hr. S-a constatat că acestea erau casele în care trăiau și operau constructorii de piramide. În sat au fost găsite și brutării, care au fost umplute cu sute de oale de lut în care s-a copt pâinea. Aceștia au fost primii indicatori ai producției de alimente, necesare pentru hrănirea unei forțe de muncă numeroase.

Arheologul șef, dr. Zahi Hawass, a explicat cum a venit cel de-al doilea indiciu când o doamnă călărea un cal, iar piciorul calului a intrat într-o crăpătură care a scos la iveală un zid de cărămidă. Acestea erau zidurile mormintelor constructorilor de piramide și ale supraveghetorilor lor.

600 dintre aceste morminte au fost descoperite pe două niveluri. Mormintele de la nivelul inferior erau simple și conțineau doar oase, ghivece și unelte ale lucrătorilor. Mormintele superioare erau mai elaborate, acolo fiind îngropați supraveghetorii și arhitecții piramidelor. Mormintele erau complet intacte, deoarece hoții nu erau interesați de ele.

Zidurile unor morminte au fost inscripționate, acestea explicând procesul de construire a piramidei. Oasele au fost apoi transferate la Școala de Medicină a Universității din Cairo, unde s-au făcut mai multe descoperiri inovatoare. Din toate scheletele, 50% erau bărbați, 50% femei, iar 23,6% aparțineau copiilor. Acest lucru a indicat faptul că multe familii au trăit în jurul piramidelor.

20.000 de oameni pentru a fi construite piramidele

După o analiză suplimentară a oaselor, oamenii de știință au descoperit cum unele dintre ele au suferit diferite leziuni, iar ulterior au fost vindecate. Ei au comparat oasele vindecate ale lucrătorilor cu oasele vindecate ale nobililor cu leziuni similare și au constatat că au primit aceeași îngrijire medicală.

Chiar dacă constructorii de piramide au fost bine tratați, viața lor nu a fost ușoară. Au trăit cu 10 ani mai puțin decât nobilii, iar oasele lor au fost descoperite îndoite, lucru care arată faptul că au fost expuși la un stres ridicat.

În realitate, a fost nevoie de 20.000 de oameni pentru a construi Marea Piramidă din Giza, care este alcătuită din 2,3 milioane de blocuri de piatră, fiecare dintre acestea cântărind până la 10 tone. Din cei 20.000 de muncitori, 15.000 dintre ei au lucrat 12 ore pe zi timp de trei luni, ca mai apoi să se întoarcă în satele lor. Ceilalți 5.000 erau lucrători de bază și tehnicieni.

Registration

Aici iti poti reseta parola