Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterul Vasului Solar descoperit la Marea Piramidă
Articole online

Misterul Vasului Solar descoperit la Marea Piramidă

Corabia a fost descoperită în sudul Marii Piramide egiptene de către arheologul Kamal el-Mallakh. În urmă cu 65 de ani, acesta studia o grămadă de blocuri masive din calcar care acopereau o adâncitură dreptunghiulară. Când a traversat o dală de calcar a descoperit sub picioarele sale ceva ce semăna cu o criptă. A îndepărtat blocul. Atunci, pentru prima dată după 4500 de ani, razele soarelui au strălucit din nou peste piesele de lemn ale unei mari nave în formă de papirus, consttruită și apoi demontată la apogeul Vechiului Regat al Egiptului.

Dificilul proces al reasamblării celor peste 1200 de piese care alcătuiau corabia a fost supravegheat de Haj Ahmed Youssef, un restaurator care lucra la Departamentul egiptean pentru Antichități. Acesta a studiat modele descoperite în mormintele vechi și a vizitat pentru documentare șantiere navale aflate pe malul Nilului.

După mai bine de zece ani, corabia cu un design ingenios, care măsura 43,5 metri lungime și 6 metri lățime, a fost restaurată integral, fără a se folosi un singur cui. Aceasta „fusese atât de bine concepută încât încă poate naviga și azi dacă ar fi lansată în apele Nilului”, scrie The Independent.

Majoritatea experților cred că vasul fusese construit pentru faraonul Keops (sau Khufu). Unii cred că acesta fusese menit să îl ducă pe faraon în călătoria către tărâmul morții.

Tot Keops este cel care a comandat construcția Marii Piramide de la Gizeh, una dintre marile minuni ale lumii, căreia savanții nu au reușit să-i descopere nici până astăzi toate misterele. Keops a fost al doilea faraon din A Patra Dinastie și a domnit cu 2500 de ani înainte de Hristos.

Alți oameni de știință speculează că vasul ascunde unul dintre secretele Marii Piramide. Potrivit acestora, corabia asimetrică a fost concepută pentru a fi folosită ca o macara plutitoare, capabilă să ridice blocuri imense de piatră, folosite la construcția Piramidei.

Vasul lui Keops are un design asemănător cu Atet, nava zeului soare Ra. Vasele solare din Egiptul antic, fabricate în majoritate din lemn de cedru, ca și corabia lui Kepos, erau folosite la ritualuri religioase.

În cartea sa, The Boat Beneath the Pyramid (Nava de sub Piramidă), Nancy Jenkins scrie:

„De-a lungul istoriei Egiptului, folosirea vaselor papiriforme pare să fi fost restrânsă la evenimente cu o semnificație religioasă sau cultică – ca de exemplu nave de pelerinaj, în special către importantul loc sacru Abydos, închinat lui Osiris, unde fiecare egiptean nădăjduia să călătorească, dacă nu o dată pe an, măcar o dată în viață; sau ca nave funerare, pentru a transporta mumiile peste fluviu la necropola de pe malul de vest; sau ca vehicule pentru transportul unor zei importanți.”

Corabia lui Keops se află în prezent la Muzeul Vasului Solar de lângă Marea Piramidă de la Gizeh.

Registration

Aici iti poti reseta parola