Un „frigider” roman antic descoperit într-o cazarmă militară cu oase conservate
Arheologul principal, Piotr Dyczek, profesor la Centrul de Cercetare a Antichității din Europa de Sud-Est de la Universitatea din Varșovia, a descoperit frigiderul antic într-un sit de excavare situat în apropierea orașului Svishtov, potrivit unui raport al Science in Poland – un post de știri științifice administrat de Agenția de Presă poloneză.
Locul săpăturilor a fost Novae – o fortăreață legionară a Imperiului Roman care a fost construită în nordul Bulgariei, pe malul Dunării.
Arheologii au excavat vineri, 7 octombrie, frigiderul din sectorul XII al fortăreței, se arată într-o fotografie de la fața locului, potrivit FOX 11 Los Angeles.
În interiorul frigiderului, Dyczek și echipa sa ar fi găsit farfurii din ceramică, fragmente de vase și oase de animale
Arheologii au examinat „fragmentele de oase conservate” și au găsit „urme de tratament termic”, ceea ce înseamnă probabil că carnea depozitată în frigider a fost coaptă, potrivit Science in Poland.
Alte artefacte pe care echipa le-a găsit au fost monede, sfori, urme de cherestea, greutăți de țesut și de pescuit, spirale de fus, gropi cu fragmente de oase și vase, particule de cărbune, un fragment de castron și un recipient de tămâie care ar fi putut fi folosit pentru a alunga insectele, a relatat publicația științifică.
Frigiderul antic ar fi ieșit în evidență deoarece recipientele de depozitare rareori supraviețuiesc reconstrucțiilor de clădiri, a declarat Dyczek pentru Science in Poland.
Documentele istorice arată că soldații romani au fost staționați la Novae din secolul I d.Hr. până la mijlocul secolului al V-lea d.Hr.
„În acea perioadă, Novae se transforma încet într-un oraș civil”, a spus Dyczek, într-o declarație. „De asemenea, datorită ultimelor descoperiri, am obținut suficiente date pentru a putea recrea acea parte a istoriei acestei așezări antice, care până acum era învăluită în mister.”
Frigiderul roman antic este una dintre numeroasele descoperiri pe care arheologii polonezi le-au făcut la Novae.
Cercetătorii au găsit în zonă fragmente de ceramică și sisteme de alimentare cu apă din țevi de plumb care ar fi putut fi folosite pentru băile termale, a relatat Science in Poland.
Se crede că un apeduct de aproximativ 6,2 mile și două rezervoare mari de apă ar fi asigurat armatei romane cu sediul în Bulgaria accesul neîntrerupt la apă.