Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un fost general de armată crede că SUA ar putea ”strica” contraofensiva Ucrainei prin exercitarea unei presiuni prea mari 
Articole online

Un fost general de armată crede că SUA ar putea ”strica” contraofensiva Ucrainei prin exercitarea unei presiuni prea mari 

război

Un fost general de armată crede că SUA ar putea ”strica” contraofensiva Ucrainei prin exercitarea unei presiuni prea mari 

Deși momentul exact al mult-așteptatei contraofensive ucrainene este încă necunoscut, experții militari au declarat pentru Insider la începutul acestei luni că asaltul ar putea începe chiar în următoarele săptămâni. După luni de lupte brutale în regiunea de est a țării, așteptările cu privire la ceea ce poate – și ar trebui – să realizeze Ucraina în timpul iminentului asalt cresc în rândul susținătorilor occidentali ai țării.

„Indiferent de ceea ce se va întâmpla pe teren, acest lucru trebuie să fie văzut ca un succes de către poporul ucrainean și de către politicienii americani și europeni”, a declarat Mick Ryan, un general-maior în retragere din armata australiană și strateg militar, pentru Insider la începutul acestei luni.

Ideea că această viitoare ofensivă este esențială pentru o eventuală victorie ucraineană este una tot mai populară în perioada premergătoare lansării sale.

„Sunt mulți în SUA și în NATO care sunt îngrijorați că acesta va fi un război pentru totdeauna, că va dura ani de zile și că Occidentul va continua să investească bani în el fără prea multe progrese”, a declarat Mark Cancian, colonel în retragere din Corpul de Marină al SUA și consilier senior în cadrul programului de securitate al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Numai SUA au vărsat zeci de miliarde de dolari în cauza Ucrainei de la începutul conflictului, în urmă cu mai bine de un an, în timp ce alte țări occidentale au donat în mod similar echipamente esențiale. O acaparare masivă a terenurilor ucrainene sau revendicarea unei regiuni cheie de la Rusia ar putea liniști SUA și alți aliați NATO că se întrevede un final al acestui război, au declarat experți militari pentru Insider.

Unii oficiali ucraineni din domeniul apărării, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, și-au exprimat chiar temerile că această contraofensivă ar putea să nu se ridice la înălțimea așteptărilor globale, declarând săptămâna aceasta pentru The Washington Post că predicțiile privind o răsturnare de situație consecventă ar putea fi exagerate.

Dar încadrarea acestei ofensive ca fiind decisivă pentru Ucraina creează un precedent periculos, a declarat Ben Hodges, general-locotenent în retragere și fost comandant al Armatei SUA în Europa.

Miza situației dificile a Ucrainei este mai mare decât înfrângerea Rusiei

„Aș respinge discuția potrivit căreia Ucraina are o singură șansă, că dacă nu reușește să dea o lovitură de knock-out, atunci asta este și toată lumea va spune „păcat” și va înceta să îi mai susțină”, a declarat Hodges pentru Insider.

Ideea că ajutorul acordat Ucrainei va dispărea în cazul în care această ofensivă nu va avea performanțe, a spus el, este o narațiune prezentată de politicieni și jucători care „nu vor să vadă Ucraina câștigând” sau de cei care sunt din ce în ce mai dornici să pună capăt rapid războiului.

„Am cheltuit miliarde de dolari, se presupune că pentru că am crezut în ceea ce lupta Ucraina”, a spus Hodges.

Războiul din Ucraina este mai mult decât două țări care luptă, a susținut el, iar țările occidentale ar trebui să ajute Ucraina pentru a păstra ordinea internațională bazată pe reguli și respectul pentru suveranitate, transparență și drepturile omului la nivel global.

„Dacă nu suntem dispuși să rămânem împreună și să ajutăm Ucraina să învingă Rusia, atunci cu adevărat nu prețuim aceste lucruri”, a spus Hodges.

Registration

Aici iti poti reseta parola