Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia se pregătește pentru un război lung și sângeros în Ucraina!
Articole online

Rusia se pregătește pentru un război lung și sângeros în Ucraina!

Rusia

Rusia se pregătește pentru un război lung și sângeros în Ucraina!

„Rusia ia, pas cu pas, mecanismele legale necesare pe care trebuie să le facă pentru a face tranziția economiei și tranziția țării la ceva care se apropie, potențial, de o bază de război”, a declarat Dara Massicot, expert în armata rusă la think tank-ul RAND Corporation, în timpul unui eveniment găzduit de Universitatea Georgetown în aprilie.

Guvernul rus „parcurge metodic un proces pentru a trece la un nivel de pregătire mai ridicat și la un război prelungit”, a adăugat Massicot.

De exemplu, legislatorii au modificat legea rusă privind recrutarea în aprilie pentru a permite guvernului să trimită notificări digitale de recrutare, care vor fi valabile după ce vor fi postate, mai degrabă decât convocările pe hârtie care trebuiau semnate de către destinatar pentru a fi valabile. Cei care primesc citații și nu se prezintă la birourile de recrutare se vor confrunta cu o serie de sancțiuni, cum ar fi faptul că nu li se va permite să înmatriculeze o mașină sau să părăsească țara.

De la sfârșitul anului 2022, Rusia a făcut mai multe „din aceste modificări legislative, în care înăsprește sancțiunile pentru evaziunea la recrutare, punând practic o opreliște pentru toată lumea”, a spus Massicot. „Nimeni nu poate de fapt să părăsească armata în acest moment decât dacă este externat din motive medicale”.

Massicot crede că administrația de la Kremlin încearcă să evite o repetare a fiascoului „mobilizării parțiale” din 2022, când Rusia a încercat să înroleze 300.000 de oameni. Acest lucru a determinat sute de mii de tineri ruși educați sau bogați să fugă în străinătate, decimând capitalul intelectual al țării. De asemenea, a chemat mii de ruși nepotriviți sau scutiți de serviciul militar, ceea ce a dus la o recunoaștere rară din partea lui Putin că s-au făcut „greșeli”.

Pentru cei care au rămas în Rusia, procesul a fost haotic

„Nu au putut găsi oameni”, a spus Massicot. „Mobilizau persoanele nepotrivite, deoarece aveau un sistem de stimulare prin cote. Pur și simplu transmiteau greșelile în susul lanțului până când lanțul le repara și dădea lucrurile înapoi în jos”.

Guvernul a transferat acum sarcina de a respecta legile de recrutare asupra fiecărui cetățean în parte.

„Dacă nu te conformezi, toate aceste penalități se răsfrâng asupra ta”, a spus Massicot. „Dacă nu raportezi, îți pierzi permisul de conducere. Sunt tot felul de probleme care se întâmplă cu plata ta electronică.”

Rusia a suferit 100.000 de victime – inclusiv 20.000 de morți – în doar 15 luni, potrivit estimărilor serviciilor secrete americane.

Performanța dezastruoasă a armatei ruse a forțat Moscova să se bazeze pe masele de trupe slab antrenate și înarmate, inclusiv mercenari și deținuți eliberați condiționat, pentru a copleși pur și simplu forțele ucrainene depășite numeric, o abordare care a avut un succes mixt și care se adaugă la pierderile deja mari.

Dacă războiul se prelungește, acest lucru va crea o nevoie nesustenabilă de forță de muncă. Rusia a încercat stimulente voluntare, cum ar fi prime de înrolare și plata pentru recruți care, în unele cazuri, este mai mare decât pentru ofițerii lor. Dar aceste stimulente amenință să consume un buget de apărare care trebuie deja să înlocuiască mii de vehicule blindate distruse și zeci de avioane.

În condițiile în care Rusia trimite acum trupe în luptă în tancuri din anii 1940, chiar și salariile mari ar putea să nu genereze prea mult entuziasm în rândul recruților și al potențialilor înrolați.

Dincolo de nevoia de carne de tun, noile legi pot reflecta îmbrățișarea de către Kremlin a unei guvernări mai dure – revenirea la un tip de guvernare pe care unii ruși ar prefera să o uite.

Acest lucru poate fi văzut în gesturile unor lideri ruși – cum ar fi Dmitri Medvedev care a vizitat o fabrică de tancuri într-o haină de piele neagră și a citit o telegramă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de la Stalin pentru a-i încuraja pe liderii firmelor de apărare.

„Acesta este teatru politic”, a spus Massicot despre încercările lui Medvedev, „dar schimbările legislative sunt de fapt cu adevărat îngrijorătoare”.

„În Rusia, mobilizarea și legea marțială merg de fapt mână în mână. Nu poți avea neapărat una fără cealaltă, cel puțin în ceea ce privește modul în care o conceptualizează din punct de vedere doctrinar.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola