Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un eșec istoric al statelor democratice. Talibanii se întorc la putere în Afganistan după 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie
Articole online

Un eșec istoric al statelor democratice. Talibanii se întorc la putere în Afganistan după 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie

Pe 20 septembrie 2001, preşedintele american George W. Bush dă ultimatum regimului taliban de la Kabul, cerând predarea liderului terorist Osama bin Laden.

În acelaşi timp, şeful de atunci al Casei Albe a cerut Guvernului de la Kabul închiderea taberelor de antrenament ale grupării teroriste Al Qaida.

Talibanii oferă, în schimb, doar judecarea lui bin Laden – de către un tribunal islamic.

Ca urmare, Statele Unite şi Marea Britanie încep bombardarea Afganistanului.

Ofensiva terestră din Afganistan a fost purtată de Statele Unite şi forţele aliate.

La 12 noiembrie 2001, talibanii fug din Kabul.

Câte victime au fost înregistrate în timpul conflictului armat şi în perioada care a urmat acestuia nu se ştie cu exactitate.

Acum, Afganistanul se întoarce la situația de dinainte de invazia din 2001: O țară foarte săracă, condusă de un regim islamic fundamentalist.

Încă ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, a anunţat duminică un „transfer paşnic al puterii” către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării.

„Transfer paşnic al puterii”

„Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (…) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

Potrivit mai multor surse diplomatice, citate de Agerpres, şeful administraţiei interimare de la Kabul ar urma să fie Ali Ahmad Jalali, fost ministru de interne afgan.

Deocamdată nu este clar dacă talibanii şi-au dat acordul final pentru desemnarea lui Jalali, dar acesta a fost considerat ca un personaj de compromis acceptabil care va superviza tranziţia paşnică a puterii la Kabul.

Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană.

Ei spuseseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

Ultimii americani își iau tălpășița

Duminică, diplomaţii americani au fost transportaţi cu mai multe elicoptere de la ambasada SUA către aeroportul din Kabul, unde au fost rapid duși 5000 de soldați americani din Orientul Mijlociu, pentru a fi evacuaţi.

Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan.

Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

După ce forţele SUA au fost retrase din Afganistan, ofensiva talibanilor s-a intensificat în întreaga ţară, în timp ce forţele de securitate afgane, în a căror instruire Occidentul a investit miliarde de dolari, s-au dovedit neputincioase.

Registration

Aici iti poti reseta parola