Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ospitalitatea într-un mic orășel din Canada. Legătura umană în fața tragediei de la 11 septembrie
Articole online

Ospitalitatea într-un mic orășel din Canada. Legătura umană în fața tragediei de la 11 septembrie

gander

Ospitalitatea într-un mic orășel din Canada. Legătura umană în fața tragediei de la 11 septembrie

Ziua de 11 septembrie 2001 marchează unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente teroriste din istoria Statelor Unite. În acea zi fatală, patru atacuri coordonate au fost comise de grupul extremist al-Qaeda, ucigând aproape 3.000 de persoane. Autoritățile au închis rapid spațiul aerian american, iar zborurile care urmau să ajungă în SUA au fost redirecționate către alte aeroporturi.

Treizeci și opt dintre ele au aterizat pe Aeroportul Internațional Gander din Newfoundland, Canada. Micul oraș Gander avea o populație sub 10.000 de locuitori, dar acest număr aproape s-a dublat atunci când aproape 7.000 de pasageri și membri ai echipajului au rămas blocați fără a ști când vor putea decola din nou.

Pentru a-și hrăni și găzdui oaspeții neașteptați, locuitorii din Gander s-au unit, dând dovadă de un nivel de ospitalitate fără precedent. Timp de câteva zile, au organizat mese și activități de divertisment pentru pasageri, invitându-i chiar și în propriile case.

Până în momentul în care spațiul aerian american s-a redeschis și cele 38 de avioane și-au putut continuat drumul spre destinațiile lor inițiale, locuitorii din Gander și miile de străini care au ajuns în oraș, au format o legătură eternă – una care a demonstrat bunătatea lumii într-un moment tragic de nedescris.

Cum au ajuns cei aproape 7.000 de pasageri pe aeroportul Gander

Potrivit C-SPAN, Operațiunea Yellow Ribbon a fost inițiată de Canada cu scopul de a oferi o rută alternativă pentru zborurile aeriene deviate în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

La câteva ore după ce primul avion a lovit World Trade Center, Administrația Federală a Aviației din SUA a oprit tot transportul aerian. Canada a avut un singur obiectiv: să ajute la evacuarea rapidă și eficientă a avioanelor din spațiul aerian american și să le aducă la sol pentru a evita alte atacuri.

În acel moment, în spațiul aerian se aflau aproximativ 4.500 de avioane, iar 38 dintre ele au aterizat în orașul canadian Gander, potrivit Memorialului și Muzeului 9/11.

Pasagerii și membrii echipajului au stat pe pistă timp de mai bine de 24 de ore, în timp ce agenții de securitate au examinat fiecare avion, asigurându-se că nu se află teroriști la bord. În același timp, locuitorii din Gander au depus eforturi pentru a asigura cazarea celor aproape 7.000 de persoane.

În Gander și în zonele învecinate nu existau suficiente hoteluri pentru a găzdui toți pasagerii și membrii ai echipajului, dar locuitorii din Gander au avut alte planuri. Aproape toate companiile private și școlile au fost închise, permițând tuturor membrilor comunității să se adune și să se ofere ca voluntari pentru a da o mână de ajutor acolo unde era nevoie.

Unii dintre locuitori au pus la dispoziție propriile lor case, inclusiv Derm Flynn, primarul orașului Appleton

Școlile, bisericile și centrele comunitare au fost transformate în dormitoare improvizate unde oamenii puteau înnopta. Farmaciștii locali au oferit chiar și rețete gratuite pentru cei care aveau probleme de sănătate.

Donațiile au venit din zonele învecinate. De fapt, a sosit atât de multă mâncare încât a trebuit să fie depozitată pe patinoarul Centrului Comunitar din Gander, pe care primarul Claude Elliott l-a numit în glumă „cel mai mare congelator din țară”.

Generozitatea străinilor nu a fost uitată niciodată

Pe 13 septembrie, spațiul aerian al Statelor Unite s-a redeschis, iar avioanele au început să decoleze din Gander. Cu toate acestea, chiar dacă pasagerii și-au luat rămas bun de la oamenii din Newfoundland, noua legătură pe care au format-o nu a fost niciodată uitată.

Se pare că pasagerii avioanelor au păstrat legătura cu localnicii canadieni mult timp după ce au părăsit Gander, comunicând prin telefon și călătorind în Canada la comemorarea zilei de 11 septembrie.

Pasagerii și membrii echipajului unui zbor au creat chiar și un fond de burse pentru elevii din Gander. La mai bine de 20 de ani de la 11 septembrie 2001, fondul a strâns peste un milion de dolari și a ajutat 200 de studenți locali să beneficieze de programe de învățământ.

Mai mult, compania aeriană Lufthansa a numit o nouă aeronavă „Gander/Halifax” pentru a onora populația Canadei pentru ospitalitatea și sprijinul acordat în urma atacurilor de la 11 septembrie.

În 2021, o pasageră, Rose Reyes, și-a amintit cu plăcere de perioada petrecută în Gander la 11 septembrie. „Ne-au primit în casele lor”, a spus ea. „Ne-au oferit nu numai… adăpost, ci și multă dragoste și sprijin, pentru că era multă teamă în legătură cu ceea ce se întâmpla în țara noastră și în lume”.

Registration

Aici iti poti reseta parola