Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un episod uitat din Al Doilea Război Mondial: Japonia invadează Alaska. Campania din Insulele Aleutine
Articole online

Un episod uitat din Al Doilea Război Mondial: Japonia invadează Alaska. Campania din Insulele Aleutine

Toată această planificare elaborată ar fi putut avea succes dacă nu ar fi avut un singur defect major. Informațiile navale americane decriptaseră codul naval japonez, iar americanii erau gata să apere Midway.

Amiralul american Chester A. Nimitz, comandantul-șef din Pacific, primise vestea despre vicleșugul lui Yamamoto la sfârșitul lunii mai. Nimitz știa că Yamamoto ordonase grupului viceamiralului Boshiro Hosogaya, format din două portavioane mici, cinci crucișătoare, 12 distrugătoare, șase submarine, patru transporturi de trupe și numeroase nave de sprijin, să pornească către Aleutini.

După atacul aerian de pe isulele olandeze, Hosogaya urma să dispună o forță pe uscat pe Insula Adak, la aproximativ 500 de mile spre vest. După ce au bombardat baza americană de acolo (japonezii vor descoperi mai târziu că nu există nicio instalație militară localizată acolo), soldații săi vor ajunge pe țărm pe Kiska, la 240 de mile vest de Adak, și vor cuceri insula.

Trupele suplimentare vor ataca apoi Attu, la aproape 200 de mile depărtare, cea mai vestică insulă din lanțul Aleutian. Nimitz, care se confrunta cu Yamamoto și Hosogaya, și-a împărțit forța, trimitându-l pe contraamiralul Robert A. Theobald pentru a comanda Task Force 8.

Cu cele cinci crucișătoare ale sale i s-a spus să apere Dutch Harbour „cu orice preț” și să-i oprească pe japonezi să se deplaseze în Alaska.

Cu toate acestea, Yamamoto nu avea intenții de a lovi în Alaska. Planul său era să mențină o prezență militară pe Attu și Kiska și să-i împiedice pe americani să invadeze Japonia.

La fel, planificatorii americani au decis ca Aleutinii să nu fie calea de invazie. Nimitz a vrut să alunge inamicul din insule și să împiedice orice întăriri suplimentare să ajungă la Hosogaya.

Pagini: 1 2 3 4 5 6

Registration

Aici iti poti reseta parola