Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ultimele zile ale Germaniei naziste prin fotografii istorice celebre
Articole online

Ultimele zile ale Germaniei naziste prin fotografii istorice celebre

Germania

La începutul anului 1945, războiul pe care Germania îl declanșase în întreaga lume se întorsese împotriva sa.

Ultimele zile ale Germaniei naziste prin fotografii istorice celebre

În contrast puternic cu ceea ce se întâmplase în 1918, în 1945, Germania a luptat, la propriu, până la capăt în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial.

Germanii au rezistat, deși la începutul anului 1945 aproape toată lumea știa că înfrângerea catastrofală era rezultatul inevitabil. Nu au renunțat nici măcar atunci când soldații ruși au ajuns în grădina Cancelariei Reich-ului din Berlin. Nici măcar japonezii nu au rezistat așa.

Până în martie, forțele Aliaților occidentali traversau râul Rin, capturând sute de mii de soldați din Grupul de Armate B al Germaniei. Între timp, Armata Roșie intrase în Austria, iar ambele fronturi s-au apropiat rapid de Berlin. Campaniile de bombardamente strategice ale avioanelor aliate loveau teritoriul german, distrugând uneori orașe întregi într-o singură noapte.

În primele câteva luni ale anului 1945, Germania a opus o apărare feroce, dar a pierdut rapid teritoriu, a rămas fără provizii și și-a epuizat opțiunile.

În aprilie, forțele aliate au trecut prin linia de apărare germană în Italia

Estul a întâlnit Vestul pe râul Elba la 25 aprilie 1945, când trupele sovietice și americane s-au întâlnit lângă Torgau, Germania.

Pe 30 aprilie, în timp ce trupele rusești intrau în periferia Berlinului, Adolf Hitler s-a sinucis. Conducerea Germaniei a trecut în mâinile lui Joseph Goebbels, dar în decurs de 24 de ore și el și-a luat viața. În altă parte, alți lideri naziști se aflau fie în custodia Aliaților, fie fugeau de sovietici.

Capitularea Germaniei a avut loc la 7 mai, la o săptămână după moartea lui Hitler. Nazismul, mișcarea mândră și extremistă a anilor ’30, își trăgea ultima suflare. Naziștii promiseseră poporului german demnitate, respect și prosperitate – și pentru o vreme au părut să se țină de aceste promisiuni.

Dar moștenirea lor finală a fost un război care a luat viața a peste 48 de milioane de oameni, un genocid rasial fără precedent în istorie și o Germanie devastată, ocupată și sfâșiată timp de peste 40 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola