Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE, amenințată de un „război intern”. Statele membre se vor ciocni cu privire la suveranitate
Articole online

UE, amenințată de un „război intern”. Statele membre se vor ciocni cu privire la suveranitate

Efectul Brexit

Brexit-ul a generat valuri de șoc pe tot continentul, Regatul Unit părăsind oficial blocul la 1 ianuarie 2021, după aproape 50 de ani de aderare. Regatul Unit nu a pierdut timp în a-și valorifica noua libertate, semnând o serie de acorduri comerciale profitabile cu țări din întreaga lume. Gigantul petrolier Shell își va muta sediul central din Țările de Jos în Marea Britanie, în timp ce producătorul de automobile Nissan va face o investiție de miliarde în dezvoltarea de mașini electrice la uzina sa din Sunderland.
Cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internațional (FMI) arată, de asemenea, că economia Regatului Unit va depăși economiile de top ale UE și pe cea a zonei euro în ansamblu în acest an și anul viitor.

Grupuri de campanie din mai multe dintre cele mai mari state membre ale UE, inclusiv Franța, Italia și Țările de Jos, au făcut presiuni pentru ca țările lor să urmeze exemplul Marii Britanii și să iasă din UE.

Țările puternice vor ca Bruxelles-ul să conducă, esticii se vor opune

Uniunea Europeană are un „defect de design”, spune Nile Gardiner, analist de politică externă și fost consilier al lui Margaret Thatcher. Expertul a avertizat că liderii UE sunt îngroziți de ideea de a lăsa electoratul să se pronunțe cu privire la apartenența la UE pentru că se teme de rezultat.
Gardiner crede că unele dintre cele mai puternice state membre vor căuta să întărească puterea Comisiei Europene, dar va exista o ripostă furioasă din partea altor state, ceea ce ar putea declanșa o „Europa cu două niveluri”.

„Elitele europene se tem de democrație și de a-și lăsa propriul electorat să voteze pentru apartenența la Europa unită.
Veți vedea mai multe încercări ale liderilor UE de a consolida puterea (de șla Bruxelles n.r.) și de a da un impuls mai mare pentru federalismul euro. Francezii vor conduce această mișcare , iar germanii ar putea fi de acord cu o parte din această agendă.
Veți vedea unele guverne făcând eforturi pentru un control mai mare de la Bruxelles, dar va exista o ripostă uriașă din partea țărilor centrale și est-europene care nu doresc asta.
Nici țările scandinave nu vor dori o integrare suplimentară, astfel încât o să vedem că se dezvoltă o Europă pe două niveluri.
Fără îndoială că vor exista campanii tot mai mari din partea multor țări pentru a ieși din UE”, susține gardiner.

Expertul în politică externă mai consideră că Brexit a pus roțile în mișcare pentru ca multe alte state membre să părăsească blocul, avertizând că UE ar putea „ar putea arăta foarte diferit peste 10-20 de ani de acum”.

Gardiner a adăugat că succesul Brexit-ului Marea Britanie „înspăimântă elitele UE”, care văd Brexit-ul ca pe o amenințare uriașă pentru ceea ce sperau să obțină.

„Succesul Brexit-ului Marea Britanie este urmărit îndeaproape. Procesul început de Brexit este atât de puternic încât va transforma fundamental viitorul Europei.
Brexitul este despre democrație, suveranitate și libertate în practică și sunt forțe extrem de puternice pe care guvernanții europeni nu le vor putea opri.
UE ar putea arăta foarte diferit peste 10-20 de ani de acum înainte și așa cum am văzut cu viteza Brexit-ului, orice se poate întâmpla. Faptul că Marea Britanie a avut un succes uriaș din Brexit sperie elitele UE”, a concluzionat expertul britanic citat de Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola