Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Legăturile monarhului Eduard al VIII-lea cu Adolf Hitler. Churchill se temea că naziștii vor instala un monarh marionetă pe tronul Angliei
Articole online

Legăturile monarhului Eduard al VIII-lea cu Adolf Hitler. Churchill se temea că naziștii vor instala un monarh marionetă pe tronul Angliei

Adolf Hitler

Legăturile monarhului Eduard al VIII-lea cu Adolf Hitler. Churchill se temea că naziștii vor instala un monarh marionetă pe tronul Angliei

Coroana britanică are o istorie bogată în privința amestecului în viețile amoroase ale monarhilor săi. La aproape 400 de ani după ce regele Henric al VIII-lea s-a despărțit de Biserica Catolică pentru a se căsători cu iubita sa, Anne Boleyn, regele Edward al VIII-lea a declanșat o criză constituțională atunci când a cerut-o în căsătorie pe iubita sa americană, o femeie divorțată pe nume Wallis Simpson.

La acea vreme, Edward al VIII-lea abia urcase pe tron după moartea tatălui său, regele George al V-lea. Și, așa cum s-a opus divorțului în epoca Tudorilor, coroana britanică din anii ’30 nu a fost de acord ca regele său să se căsătorească cu o femeie divorțată.

În cele din urmă, dragostea l-a învins pe rege, iar Eduard al VIII-lea a abdicat de la tronul britanic la 11 decembrie 1936, pentru a se căsători în pace cu Simpson, lâsându-și poporul în dezordine.

Tinerețea lui Edward al VIII-lea și întâlnirea cu Wallis Simpson

Edward al VIII-lea a vrut să lupte în Primul Război Mondial când a devenit major, în 1914, dar familia sa i-a refuzat dorința. Într-adevăr, Eduard al VIII-lea a devenit popular în rândul britanicilor în anii 1920 și 1930, perioadă în care a călătorit în Imperiu, în special în zonele cu șomaj ridicat în timpul depresiunii din țară.

În 1930, la o petrecere, Edward al VIII-lea a întâlnit-o pe Wallis Simpson, care divorțase recent de un pilot al Marinei americane, fiind acum recăsătorită cu un om de afaceri anglo-american care locuia cu ea în apropiere de Londra. Șase ani mai târziu, îndrăgostiții au decis că vor să își unească destinele. În acel moment, Eduard al VIII-lea urcase deja pe tronul britanic după moartea tatălui său, la 20 ianuarie 1936. Coroana s-a opus însă cu tărie ca monarhul să se căsătorească cu o persoană divorțată.

Scandalul a produs ravagii în ziarele britanice

Atunci când ziarele britanice au făcut publică intenția lui Edward de a se căsători cu Simpson, scandalul a fost unul de proporții imense. Diferite părți ale societății britanice au fost indignate de perspectiva ca Edward al VIII-lea să se căsătorească cu Wallis Simpson, inclusiv Biserica Angliei, care considera că este greșit ca persoanele divorțate să se recăsătorească dacă foștii soți sunt încă în viață.

O altă sursă de opoziție la adresa viitoarei căsnicii a fost reprezentată de zvonurile scandaloase despre Wallis care circulau în societatea britanică.

Printre aceste zvonuri se menționa faptul că ea deținea un fel de control sexual asupra lui Edward prin practici pe care le învățase în bordelurile chinezești, plus că era considerată o spioană nazistă.

Miniștrii lui Edward s-au opus atât de mult perspectivei ca Simpson să devină regina lor, încât au amenințat că vor demisiona dacă el va insista să se căsătorească cu ea.

Monarhul a propus ca mariajul să fie morganatic, ceea ce însemna că femeia nu ar fi primit titlul de regină. Cu toate acestea, prim-ministrul Stanley Baldwin a respins această idee.

Edward, incapabil să găsească o altă modalitate, a abdicat la 11 decembrie 1936, la mai puțin de un an de la instalarea sa la tron. În anul următor, Eduard al VIII-lea s-a căsătorit cu Wallis Simpson.

Cei doi au primit titlurile de Duce și Ducesă de Windsor în 1937

Ei au intrat din nou în centrul controverselor atunci când, în 1937, cuplul a făcut o vizită în Germania pentru a se întâlni cu Adolf Hitler.

Deși Anglia se distanțase de Germania încă din Primul Război Mondial, Eduard al VIII-lea a păstrat o relație personală apropiată cu această țară. El a lăudat ascensiunea economică a țării în urma conflictului și a susținut în mod deschis politicile de extremă dreapta propuse de Hitler în timpul ascensiunii sale la putere în anii 1920 și 1930.

De asemenea, l-a sprijinit puternic pe Oswald Mosley, un aristocrat britanic ce a lansat o cruciadă fascistă în Marea Britanie formată din 50.000 de oameni în anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial.

La fel ca mulți alți britanici care au sprijinit politicile lui Hitler, Edward al VIII-lea nu a fost deranjat de antisemitismul promovat de naziști.

De fapt, Edward i-ar fi spus unei rude germane în 1933 că „nu era treaba noastră să ne amestecăm în afacerile interne ale Germaniei, nici în privința evreilor, nici în privința altor lucruri”, adăugând că „dictatorii sunt foarte populari în aceste zile. S-ar putea să vrem unul în Anglia în scurt timp”.

Între timp, au circulat zvonuri potrivit cărora Simpson ar fi o povară politică pentru Anglia, având în vedere presupusul ei trecut romantic cu un oficial nazist. Unii susțineau că femeia a transmis germanilor informații confidențiale despre coroană.

Într-adevăr, MI5, agenția de informații interne a Marii Britanii, a început să urmărească cuplul. Telefoanele lor au fost ascultate, iar membrii echipei de securitate de la Scotland Yard au fost intervievați.

Cuplul a petrecut cea mai mare parte a războiului în Bahamas, timp în care se pare că au păstrat corespondența cu cel de-al Treilea Reich.

Într-adevăr, sute de documente au fost găsite mai târziu, în 1945, multe dintre ele detaliind un complot pentru a-l readuce pe Edward al VIII-lea pe tron. Winston Churchill a încercat cu disperare să le ascundă de public „10 sau 20 de ani” după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, temându-se că naziști ar fi putut instala un monarh marionetă.

Documentele, cunoscute sub numele de Marburg Papers, au fost publicate în 1957, iar Eduard al VIII-lea a negat cu înverșunare legitimitatea lor. În cele din urmă, cuplul și-a trăit restul vieții în Franța și au fost împreună până la moartea lui Edward din 1972.

Registration

Aici iti poti reseta parola