Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Summitul G-7 al lui Biden, umbrit de drama limitei de îndatorare de acasă
Articole online

Summitul G-7 al lui Biden, umbrit de drama limitei de îndatorare de acasă

Joe Biden

Summitul G-7 al lui Biden, umbrit de drama limitei de îndatorare de acasă

Când președintele Joe Biden a renunțat la cina de bun venit de vineri pentru liderii G-7 după abia o oră, Casa Albă a declarat că se întoarce la hotel pentru o altă ședință de informare privind discuțiile referitoare la limita de îndatorare la Washington. Discuțiile de la fața locului au fost că acesta era doar obosit de fus orar, potrivit POLITICO

Duminică, când Air Force One a plecat din Japonia și a început călătoria de 14 ore spre casă, a existat un sentiment similar de ambiguitate. Plecase președintele în plină glorie după trei zile de realizări diplomatice substanțiale – sau era asediat, întorcându-se la o dramă politică cu miză mare acasă care părea să se deterioreze?

Călătoria președintelui în Asia a fost plină de dualități

Biden și-a deschis conferința de presă de la Hiroshima prin stabilirea unei poziții ferme în negocierile privind datoria. Republicanii, a spus el, nu pot ajunge la un acord bipartizan „doar în termenii lor partizani”. El a făcut o scurtă pivotare pentru a sublinia evoluțiile în materie de politică externă care au reieșit din reuniunile de aici, declarând că summitul „a arătat unitatea de scop” în cadrul G-7:

„Abordăm provocările care contează cel mai mult pentru lume”, a spus el.

Dar sesiunea de întrebări și răspunsuri care a urmat s-a concentrat în mare parte pe dezastrul de la Washington.

Deseori, președinților li se cere să jongleze cu mai multe lucruri în același timp. Înainte de a-și începe ultima zi de întâlniri aici, Biden a fost informat din nou despre discuțiile privind limita de îndatorare și a dat instrucțiuni consilierilor să programeze o convorbire telefonică cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, după decolarea sa de duminică seara de la Hiroshima.

„Ultimele zile au subliniat încă o dată cât de importantă este poziția de lider global a Americii”, a declarat Biden. „Securitatea și prosperitatea poporului american sunt substanțial sporite dacă lucrăm împreună cu cei mai apropiați aliați și parteneri ai noștri pentru a construi un viitor cu o mai mare putere economică și reziliență și o lume mai pașnică și mai stabilă.”

În ciuda faptului că a fost umbrit de știrile interne, acest summit a fost istoric, caracterizat prin crearea unui impuls clar în spatele mai multor inițiative multilaterale și a unei alianțe din ce în ce mai coezive. Participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a coincis cu noile eforturi ale G-7 de a se asigura că țara sa rezistă agresiunii Rusiei. Grupul și-a exprimat cea mai fermă poziție față de practicile economice coercitive ale Chinei, accelerând în același timp o schimbare mai amplă către o nouă politică industrială – un efort de a reduce dependența de Beijing prin consolidarea producției și diversificarea lanțurilor de aprovizionare, prin extinderea angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice și prin sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare.

Reuniunea la nivel înalt s-a încheiat duminică cu un succes. La câteva zile după ce a anunțat că Statele Unite vor schimba cursul și vor participa la un efort comun de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de a patra generație, inclusiv avioane F-16, Biden s-a întâlnit cu Zelenski și a anunțat un nou pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 375 de milioane de dolari. „Împreună, cu întregul G-7, susținem Ucraina”, a declarat el.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola