Ucraina anunță că va ataca soldații ruși de la centrala nucleară din Zaporojie
Zelenski a declarat că oricine dă ordine pentru atacuri asupra sitului sau asupra orașelor și localităților din apropiere ar trebui să fie judecat de un tribunal internațional, în condițiile în care îngrijorarea privind siguranța sitului nuclear rămâne ridicată.
„Fiecare soldat rus care fie trage asupra centralei, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat Zelenski într-un discurs video sâmbătă seara.
El a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei, care să „blocheze neapărat industria nucleară rusă”, și a susținut că „absolut toți oficialii statului terorist, precum și cei care îi ajută în această operațiune de șantaj cu centrala nucleară, trebuie să fie judecați de un tribunal internațional”.
Trupele rusești au capturat centrala – cea mai mare centrală nucleară din Europa, responsabilă pentru până la 20% din necesarul de energie al Ucrainei – la începutul războiului. Două dintre cele șase reactoare ale sale sunt în prezent în funcțiune, iar Ucraina a declarat că Rusia încearcă să reconecteze centrala la Crimeea ocupată și să oprească alimentarea cu energie electrică a orașelor deținute de Kiev.
Zelenski promite că trupele de la cea mai mare uzină nucleară din Europa vor deveni „ținte speciale”
Imaginile au arătat forțe rusești prezente în situl nuclear. Nikopol, controlat de ucraineni, și alte orașe de peste râul Nipru au fost supuse în ultima lună unor bombardamente intense din partea deținută de ruși, de la centrală și de la așezarea din apropiere, Vodiane.
Oficialii locali au avertizat că Rusia încearcă să pregătească o operațiune „sub steag fals” legată de situl nuclear. Dmytro Orlov, primarul din Enerhodar, orașul în care se află situl reactorului din Zaporojie, a declarat că oamenii i-au spus că rușii au poziționat un tun de artilerie autopropulsat cu steag ucrainean în oraș.
Localnicii care se aflau încă în oraș s-au înghesuit sâmbătă pe drumuri la ieșirea din Enerhodar, potrivit unor înregistrări video de pe rețelele de socializare, reflectând îngrijorarea că războiul dintre cele două părți ar putea escalada și mai mult.
Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a acuzat Rusia că a vizat partea centralei nucleare în care este generată energia care alimentează sudul Ucrainei. „Scopul este de a ne deconecta de la [centrală] și de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru”, a declarat Podolyak.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care încearcă să inspecteze centrala, a avertizat asupra unui posibil dezastru nuclear dacă luptele nu încetează. Experții nucleari se tem că luptele ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele, deși pereții de beton din zonele cheie sunt proiectați să reziste la impacturi substanțiale.
Duminică, 42 de țări, inclusiv SUA, Japonia și Marea Britanie, plus Uniunea Europeană, au cerut Rusiei să retragă imediat forțele militare de la centrală și din întreaga țară pentru a proteja situl.
„Prezența forțelor militare rusești la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul și autoritățile ucrainene să își îndeplinească obligațiile în materie de securitate nucleară și de securitate radiologică”, au afirmat acestea într-o declarație.
Ucraina a continuat să lovească în weekend podurile strategice care aprovizionează trupele rusești care dețin orașul Kherson, singurul loc important deținut de invadatori pe malul vestic al Niprului, inclusiv podul rutier Antonovski și trecerea la hidrocentrala Kakhovka, în amonte.
Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că obiectivul Kievului a fost de a „întrerupe liniile de comunicații terestre rusești”, împiedicând reaprovizionarea pe cale rutieră sau feroviară în Kherson.