Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia trage cu artileria de la o centrală nucleară capturată, ceea ce face ca Ucraina să fie reticentă în a riposta
Articole online

Rusia trage cu artileria de la o centrală nucleară capturată, ceea ce face ca Ucraina să fie reticentă în a riposta

centrală

Rusia trage cu artileria de la o centrală nucleară capturată, ceea ce face ca Ucraina să fie reticentă în a riposta

Rusia a ales locația din Zaporojie pentru că este foarte dificil pentru trupele ucrainene să riposteze, au declarat oficialii ucraineni pentru The Times.

Forțele rusești trag asupra Nikopol, un oraș ucrainean situat peste râu de centrală, încă de la jumătatea lunii iulie.

Capturarea centralei nucleare ucrainene în martie a provocat indignare internațională deoarece luptele au dus la un incendiu la fața locului care a generat temeri că integritatea reactoarelor nucleare ar putea fi amenințată.

Trupele ucrainene au ezitat să riposteze, de teamă că loviturile lor ar putea lovi unul dintre cele șase reactoare din Zaporojie sau deșeurile nucleare stocate.

„Cum putem răspunde?” a întrebat colonelul Serhiy Shatalov. „Acesta este un sit nuclear”.

Invazia din Ucraina a pus pentru prima dată infrastructura nucleară într-o poziție extrem de delicată

Ucraina a făcut unele încercări limitate de a ataca situl, inclusiv lovituri de precizie cu drone kamikaze, potrivit unui tweet al Ministerului ucrainean al Apărării. Experții au declarat anterior pentru Insider că riscul unui accident nuclear la Zaporojie este foarte scăzut. Dar conflictul activ crește acest risc, au spus ei.

Doar un impact direct de la o armă puternică ar putea amenința integritatea protecției groase pentru miezul radioactiv, a declarat pentru The Times un fost inginer nuclear și primar în exil al orașului care găzduiește centrala.

Dar conflictul ar putea deteriora deșeurile nucleare stocate și ar putea duce la contaminarea zonei din apropiere.

De asemenea, acesta pune presiune asupra proceselor obișnuite de siguranță pentru sit, lăsând muncitorii stresați și incapabili să dea randament maxim. 

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală de acest tip din Europa, cu șase reactoare nucleare. În țară mai există alte trei centrale nucleare active, care nu se află în acest moment în pericol.

Registration

Aici iti poti reseta parola