Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Alegerile din SUA și contraofensiva ucraineană de la Kursk. Calculele dinaintea unor posibile negocieri
Articole online

Alegerile din SUA și contraofensiva ucraineană de la Kursk. Calculele dinaintea unor posibile negocieri

Ucraina, NATO

În iulie, oficialii NATO au declarat că Ucraina ar putea fi nevoită să aștepte încă un an înainte de a lansa o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse.

Ucraina a surprins prin atacul lansat la Kursk 

Această evaluare s-a bazat pe întârzierile din sprijinul occidental, în special pe aprobarea lentă de către Congresul SUA a ajutorului militar, a declarat pentru Business Insider Daniel S. Hamilton,  analist la Foreign Policy Institute of Johns Hopkins University SAIS.

Dar săptămâna trecută, Ucraina a lansat un atac surpriză în regiunea Kursk din Rusia, prinzând forțele ruse cu garda jos și forțându-l pe președintele rus Vladimir Putin să retragă unele trupe din Ucraina.

După luni de atacuri rusești neîncetate asupra teritoriului ucrainean, se părea că Ucraina va fi condamnată la o retragere lentă în estul Ucrainei.

Însă noua incursiune în Kursk le va reaminti la timp aliaților internaționali că rezultatul războiului nu este o concluzie sigură.

Ucraina, NATO

Viitoarele alegeri din SUA, influențate direct de războiul din Ucraina

Acest lucru este deosebit de important în perspectiva viitoarelor alegeri din SUA, de care Ucraina este foarte conștientă.

În cazul în care Trump va câștiga, există o amenințare serioasă că va reduce ajutorul militar acordat Ucrainei, fostul președinte declarând în iunie că va „rezolva imediat această problemă”.

Prin urmare, Kievul încearcă probabil să se plaseze în cea mai bună poziție posibilă în cazul în care va trebui să intre în negocieri cu Rusia.

„Din punct de vedere politic, scopul operațiunii este de a construi o pârghie înaintea unor posibile negocieri”, a scris în The Guardian Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute.

„Guvernul ucrainean vrea să se asigure că, în cazul în care va trebui să intre în acest proces, are lucruri pe care Rusia vrea să le schimbe pentru alte teritorii”, a adăugat el. „Prin urmare, armata ucraineană trebuie să preia și să dețină o bucată considerabilă de teren rusesc pe durata potențialelor negocieri”.

Ucraina, NATO

Noua strategie a Ucrainei demonstrează capacitatea acesteia de a desfășura operațiuni complexe

Cu toate acestea, rămâne de văzut cât timp poate continua o astfel de operațiune. Capacitatea de a menține ritmul depinde de realimentarea continuă a forțelor sale, lucru care rămâne incert, a adăugat Hamilton.

Cu toate acestea, este posibil ca incursiunea să fi dat startul unei schimbări în politica occidentală.

În timp ce Occidentul a fost reticent în a permite Ucrainei să lovească Rusia, o serie de membri și-au semnalat sprijinul pentru acțiunile Ucrainei în Kursk – inclusiv Germania, care a fost adesea reticentă în a risca să-l provoace pe Putin.

„Ucraina are dreptul la autoapărare consacrat în dreptul internațional”, a declarat Ministerul de Externe al Germaniei într-o declarație pentru Politico la începutul acestei luni. „Acest lucru nu se limitează la propriul său teritoriu”.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat sâmbătă, într-o evaluare a conflictului, că era „prea devreme pentru a evalua rezultatele și semnificația operațională a incursiunii ucrainene în Rusia”.

Registration

Aici iti poti reseta parola