Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Treptele către o căsnicie fericită de la minunata biserică de pe insula în formă de lacrimă
Articole online

Treptele către o căsnicie fericită de la minunata biserică de pe insula în formă de lacrimă

În jurul anului 745, pe rămăşiţele fostului templu a fost ridicată o capelă închinată Fecioarei Maria.

Prima biserică de pe insulă a fost consacrată în anul 1142. Construcţia a fost refăcută, în stil gotic, în anul 1465, fiind consacrată de primul episcop al Ljubljanei, Sigmund Lamberg.

În urma unui cutremur devastator din 1509, clădirea a fost renovată în stilul barocului timpuriu.

Forma actuală a bisericii datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, când au fost efectuate noi lucrări de consolidare.

Prezbiteriul păstrează resturi ale decorurilor gotice din 1465, însă mobilierul este conceput în stil baroc.

Fecioara

Din secolul al XV-lea s-a păstrat şi o statuie din lemn a Sfintei Fecioare, care, probabil, împodobea altarul principal.

Actualul altar principal a fost realizat în 1747 şi cuprinde o impresionantă sculptură aurită a Fecioarei Maria.

În interiorul lăcaşului, pot fi admirate portretul lui Henry al II-lea, cel care a avut în proprietate insula şi a donat-o bisericii, alături de cel al soţiei sale, Cunigunde.

Altarele secundare sunt închinate Sfântului Sebastian, Sfintei Magdalena şi Sfintei Ana.

În imediata apropiere a lăcaşului, se află turnul cu clopotniţă, realizat din piatră poroasă, ce domină întreaga insulă şi se oglindeşte în apele lacului Bled.

Surprinzător pentru această regiune, turnul prezintă elemente arhitecturale specifice Veneţiei.

Construit în secolul al XV-lea, a fost refăcut de mai multe ori, din cauza pagubelor cauzate de seisme şi de fulgerul care l-a lovit în anul 1688.

În prezent, măsoară 54 m în înălţime şi cuprinde trei clopote, realizate de meşterii locali Samasso şi Franchi.

Vizitatorul ajuns în vârful turnului are posibilitatea de a admira priveliştea de basm, dar şi mecanismul funcţional al ceasului.

Clopotul care cântă din adâncuri

Un alt clopot, de mici dimensiuni, se află în podul de deasupra naosului bisericii şi constituie în sine o atracţie turistică.

Potrivit legendei locale, o tânără aristocrată şi-ar fi pierdut soţul, ucis de tâlhari.

Devastată, ea a decis să-şi topească toate bijuteriile de aur şi argint pentru a realiza un clopot ce urma să fie instalat în biserica de pe insulă, cu scopul de a păstra vie amintirea soţului său.

În momentul în care clopotul era transportat pe apa lacului Bled, o furtună pe cât de puternică, pe atât de neobişnuită, a scufundat ambarcaţiunea, cu tot cu echipaj şi clopot.

Se spune că, în nopţile liniştite de vară, clopotul se aude din adâncurile lacului.

După acest incident, nefericita tânără a decis să renunţe la restul averii sale şi s-a retras la o mănăstire din Roma.

La moartea acesteia, Papa, impresionat de tragica poveste a tinerei şi de credinţa ei de neclintit, a comandat un clopot pe care l-a trimis la biserica de pe insulă, notează bled.si, citat de Agerpres.

Clopotul a fost realizat de maestrul Franziskus Patavinus, din Padova, în 1534.

Este cunoscut şi sub denumirea de „Clopotul dorinţelor”, căci se crede că cine trage funia care face acest clopot să sune, îşi poate pune o dorinţă care se va îndeplini cu certitudine.

99 de trepte

De la docul unde acostează bărcile şi până la biserică, vizitatorul trebuie să urce o scară barocă cu 99 de trepte, construcţie realizată în 1655.

Datorită cadrului natural pitoresc şi locaţiei sale retrase, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bled sunt organizate, deseori, nunţi.

În tradiţia populară locală se spune că, dacă mireasa este purtată în braţe pe toate cele 99 de trepte de către mire în ziua nunţii şi, în acest timp, ea nu scoate niciun cuvânt, cei doi vor avea o căsnicie trainică.

Pentru a ajunge de pe malurile lacului Bled la insulă, turiştii au posibilitatea de a se deplasa cu un tip de barcă tradiţională, numită Pletna, asemănătoare unei gondole, capabilă să acomodeze 20 de pasageri.

Are două rame şi este condusă de un singur vâslaş. Meseria de vâslaş pe lacul Bled datează din 1740, atunci când împărăteasa Maria Tereza a acordat pentru 22 de familii locale dreptul exclusiv de a transporta cu barca pelerinii.

Accesul la această ocupaţie este în continuare restricţionat, vâslaşii actuali fiind descendenţi ai celor 22 de familii.

 Lacul Bled, situat la 35 de km de Aeroportul Internaţional Ljubljana şi la 55 de km de capitala Sloveniei, are origine mixtă, glaciară şi tectonică. Măsoară 2120 m lungime şi 1380 m lăţime, având o adâncime maximă de 29,5 m.

Pe abrupta stâncă de pe malul nordic, se ridică, semeţ, Castelul Bled, construcţie medievală transformată în muzeu.

Insula Bled, ale cărei contururi par să sugereze o lacrimă, este compusă din calcar şi rocă formată din dolomită. Este singura insulă naturală a Sloveniei.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola