Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trecutul KGB al lui Putin este esențial pentru a înțelege ce ar putea face în continuare în războiul din Ucraina, spun foștii spioni
Articole online

Trecutul KGB al lui Putin este esențial pentru a înțelege ce ar putea face în continuare în războiul din Ucraina, spun foștii spioni

lavrov și putin

Trecutul KGB al lui Putin este esențial pentru a înțelege ce ar putea face în continuare în războiul din Ucraina, spun foștii spioni

În timp ce agențiile de informații occidentale se luptă pentru a fi cu doi pași înaintea liderului rus și pentru a intra în mintea sa, cercetarea trecutului KGB-ului lui Putin ar putea oferi indicii despre ceea ce gândește acesta, după cum relatează Insider

Cu mult înainte de a fi un lider mondial, Putin a fost un ofițer KGB de nivel mediu staționat în Dresda, Germania de Est, spre sfârșitul Războiului Rece. Narațiunea oficială despre această perioadă din viața lui Putin sugerează că a fost un stagiu fără evenimente într-o zonă retrasă, la mare distanță de acțiunea din Berlin. Dar foști spioni și experți în spațiul rusesc au declarat pentru Insider că perioada petrecută de Putin în KGB – principala și mult temuta agenție de securitate a Uniunii Sovietice – a jucat un rol esențial în formarea mentalității sale.

„Trecutul lui Putin în KGB ne spune multe despre cum gândește și cum vede războiul. El este o creație a KGB-ului, iar KGB-ul a fost o organizație teroristă”, a declarat pentru Insider John Sipher, un fost ofițer CIA care a servit în Rusia. „Era vorba de menținerea conducerii la putere cu orice preț. A ucis orice opoziție internă la Partidul [Comunist] și a folosit subversiunea în străinătate”.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, armata rusă a declanșat un război pe scară largă în Ucraina și a fost acuzată pe scară largă de comiterea a numeroase crime de război – inclusiv tortură, violuri și omoruri în masă. Forțele rusești s-au angajat în sabotaje și au deteriorat infrastructura crucială ca parte a unui efort de a face viața mizerabilă pentru ucraineni, de a le frânge hotărârea și de a presa Kievul să capituleze în fața cererilor lui Putin.

Din Cecenia până în Siria și acum în Ucraina, liderul rus și-a arătat disponibilitatea de a devasta orașe și de a ucide pe oricine se împotrivește.

Sipher, care a lucrat pentru CIA timp de aproape trei decenii, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei face parte dintr-o „mentalitate KGB/teroristă”.

„Serviciile rusești au petrecut mult mai mult timp pe lucruri precum dezinformarea, sabotajul, înșelăciunea, agitația și asasinatul”, a declarat Sipher, adăugând: „Ceea ce am văzut din partea lui Putin în ultimii 20 de ani sunt aceleași atacuri asimetrice. La fel ca un grup terorist care nu poate ataca inamicii direct, el caută puncte slabe pe care să le exploateze și ținte ușoare pe care să le atace”.

Recruții KGB-ului erau pătrunși de un profund sentiment de patriotism

Jack Barsky, un fost spion KGB din SUA în timpul Războiului Rece, a declarat pentru Insider că a fi agent KGB însemna să fii un servitor.

„Nu erai la conducere. Executai pe baza a ceea ce îți spuneau oamenii. Așa am făcut și eu. [Putin] s-a ridicat deasupra acestui lucru”, a spus Barsky.

„Mentalitatea atunci când devii membru al KGB – nu era doar o chestie de carieră, ci și o chestie patriotică. Vladimir Putin se consideră un super patriot al Rusiei”, a spus Barsky, care a rămas în SUA după prăbușirea Uniunii Sovietice și a consultat în cele din urmă FBI și NSA după ce a fost expus în anii 1990 ca fost agent sub acoperire, operând fără acoperire diplomatică.

„Am fost condus de motive înalte. Am crezut că voi putea să-mi folosesc abilitățile în cel mai bun mod pentru societate”, a declarat odată Putin despre decizia sa de a se alătura KGB-ului.

Se cunosc puține detalii concrete despre activitatea lui Putin la Dresda, unde a fost detașat între 1985 și 1990, dar liderul rus și apropiații săi au prezentat-o adesea ca fiind lipsită de importanță.

„Germania de Est nu era un loc în care să faci mult spionaj”, a declarat Barsky, subliniind că Putin a operat într-o țară prietenoasă cu Uniunea Sovietică la acea vreme.

Munca în Germania de Est presupunea în mare parte colaborarea cu Stasi, nemiloasa poliție secretă a Republicii Democrate Germane, și recrutarea de agenți, a spus el.

Ceea ce a făcut Putin în KGB a fost „foarte asemănător” cu activitatea „colegului care m-a recrutat în timp ce eram student la universitate”, a spus Barsky. Cartea lui Fiona Hill și Clifford Gaddy, „Mr. Putin”, sugerează că, cel mai probabil, acesta a fost implicat într-o serie de operațiuni de recrutare în timp ce se afla la Dresda și este posibil chiar să fi călătorit uneori sub acoperire în Germania de Vest.

Registration

Aici iti poti reseta parola