Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Previziunile înfricoșătoare ale unui fost dezertor KGB despre America modernă
Articole online

Previziunile înfricoșătoare ale unui fost dezertor KGB despre America modernă

Yuri Alexandrovich Bezmenov

Un interviu tulburător acordat de un dezertor KGB în 1984 descrie America de astăzi și subliniază patru etape ale spălării în masă a creierului folosite de KGB. Interviul integral poate fi urmărit la finalul articolului.

Previziunile înfricoșătoare ale unui fost dezertor KGB despre America modernă

Un fost agent KGB pe nume Iuri Alexandrovici Bezmenov a afirmat în 1984 că Rusia are un obiectiv pe termen lung de a submina ideologic SUA. El a descris procesul ca fiind „o mare spălare de creier” care are patru etape de bază. Prima etapă, spunea el, se numește „demoralizare”, care ar dura aproximativ 20 de ani pentru a fi realizată.

În 1954, la începutul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a creat Comitetul pentru Securitatea Statului, cunoscut în Occident sub numele de KGB. Acest grup a ajuns să supravegheze securitatea internă a Uniunii Sovietice, poliția secretă și operațiunile de informații interne și externe.

În întreaga lume, KGB a făcut tot ce a putut pentru a zădărnici mișcările și figurile politice pro-occidentale și antisovietice. Grupul asasina liderii politici cu cianură și alte arme. Ar fi finanțat și înarmat grupuri de stânga, în special pe cele din țările în curs de dezvoltare. Iar KGB-ul a reușit să stabilească cu succes cârtițe în agențiile de informații americane, deși numărul exact nu este încă – și s-ar putea să nu fie niciodată – cunoscut cu siguranță.

De asemenea, nu sunt clare nici planurile pe termen lung ale grupului care implicau SUA. Totuși, o imagine a fost oferită de un fost agent KGB pe nume Yuri Alexandrovich Bezmenov, care a dezertat în Canada în 1970. Acesta a susținut că știa detalii despre un plan sovietic de subminare a SUA, nu pe câmpul de luptă, ci în psihicul publicului american.

În 1984, Bezmenov i-a acordat un interviu lui G. Edward Griffin din care se pot învăța multe astăzi

Punctul său cel mai înfiorător a fost că există un plan pe termen lung pus în joc de Rusia pentru a învinge America prin război psihologic și „demoralizare”. Este un joc de lungă durată, care durează zeci de ani pentru a fi realizat, dar s-ar putea să dea deja roade.

Bezmenov a subliniat faptul că activitatea KGB-ului nu implică în principal spionaj, în ciuda a ceea ce ne poate spune cultura noastră populară. Cea mai mare parte a activității, 85% din ea, a fost „un proces lent pe care îl numim fie subversiune ideologică, fie măsuri active, fie război psihologic”.

Ce înseamnă asta? Bezmenov a explicat că cel mai izbitor lucru despre subversiunea ideologică este că se întâmplă în aer liber, ca un proces legitim. „O poți vedea cu ochii tăi”, a spus el. Mass-media americană ar putea să o vadă, dacă s-ar concentra asupra ei.

Iată cum a definit mai departe subversiunea ideologică:

„Ceea ce înseamnă în esență: schimbarea percepției realității fiecărui american în așa măsură încât, în ciuda abundenței de informații, nimeni nu mai este capabil să ajungă la concluzii raționale în interesul apărării lor, a familiilor lor, a comunității și a țării lor.”

Bezmenov a descris acest proces ca fiind „o mare spălare a creierului”, care are patru etape de bază. Prima etapă se numește „demoralizare”, a cărei realizare durează între 15 și 20 de ani. Potrivit fostului agent KGB, acesta este numărul minim de ani necesari pentru a reeduca o generație de studenți care este expusă în mod normal la ideologia țării sale – cu alte cuvinte, timpul necesar pentru a schimba ceea ce gândesc oamenii.

El a folosit exemplele hipioților din anii 1960 care au ajuns în anii 1980 în poziții de putere în guvernul și în întreprinderile din America. Bezmenov a susținut că această generație era deja „contaminată” de valorile marxist-leniniste. Desigur, această afirmație că mulți baby-boomeri îmbrățișează cumva idei contaminate de KGB este greu de crezut, dar ideea mai amplă a lui Bezmenov se referea la motivul pentru care oamenii care au fost treptat „demoralizați” sunt incapabili să înțeleagă că li s-a întâmplat acest lucru.

Referindu-se la astfel de oameni, Bezmenov a spus:

„Ei sunt programați să gândească și să reacționeze la anumiți stimuli după un anumit tipar [făcând aluzie la Pavlov]. Nu le poți schimba părerea chiar dacă îi expui la informații autentice. Chiar dacă dovedești că albul este alb și negrul este negru, tot nu poți schimba percepția de bază și logica comportamentului”.

Demoralizarea este un proces care este „ireversibil”. Bezmenov chiar credea (în 1984) că procesul de demoralizare a Americii era deja încheiat. Ar mai fi nevoie de încă o generație și de încă două decenii pentru a-i face pe oameni să gândească altfel și să revină la valorile patriotice americane, susținea agentul.

În ceea ce este poate cel mai frapant pasaj din interviu, iată cum a descris Bezmenov starea unei persoane „demoralizate”:

„Așa cum am menționat mai devreme, expunerea la informații adevărate nu mai contează”, a spus Bezmenov. „O persoană care a fost demoralizată este incapabilă să evalueze informațiile adevărate. Faptele nu-i spun nimic. Chiar dacă îl copleșesc cu informații, cu dovezi autentice, cu documente, cu fotografii; chiar dacă îl duc cu forța în Uniunea Sovietică și îi arăt [un] lagăr de concentrare, va refuza să creadă. Când o cizmă militară îi va sparge plămânii, atunci va înțelege. Dar nu înainte de asta. Aceasta este [tragedia] situației de demoralizare.”

Următoarele etape menționate de agentul KGB

Odată ce demoralizarea este finalizată, a doua etapă a spălării ideologice a creierului este „destabilizarea”. În această perioadă de doi-cinci ani, a afirmat Bezmenov, ceea ce contează este țintirea elementelor structurale esențiale ale unei națiuni: economia, relațiile externe și sistemele de apărare. Practic, subversivul (Rusia) ar căuta să destabilizeze fiecare dintre aceste domenii din Statele Unite, slăbind-o considerabil.

A treia etapă ar fi „criza”. Ar fi nevoie doar de până la șase săptămâni pentru a trimite o țară în criză, a explicat Bezmenov. Criza ar aduce „o schimbare violentă a puterii, a structurii și a economiei” și va fi urmată de ultima etapă, „normalizarea”. Acesta este momentul în care țara ta este practic preluată, trăind sub o nouă ideologie și realitate.

Acest lucru i se va întâmpla Americii dacă nu va scăpa de oamenii care o vor aduce în criză, a avertizat Bezmenov. Mai mult decât atât, „dacă oamenii nu vor reuși să înțeleagă pericolul iminent al acestei evoluții, nimic nu va mai putea ajuta vreodată [Statele Unite]”, adăugând: „Vă puteți lua adio de la libertatea voastră”.

Trebuie spus că, atunci când a făcut această declarație, el a avertizat despre baby-boomeri și democrații din acea vreme.

Într-un alt extras oarecum terifiant, iată ce a avut de spus Bezmenov despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Statele Unite: Poate crede că trăiește în pace, dar se află în război activ cu Rusia, și asta de ceva timp:

„Cea mai mare parte a politicienilor, a mass-mediei și a sistemului educațional american pregătește o altă generație de oameni care cred că trăiesc pe timp de pace”, a declarat fostul agent KGB. „Fals. Statele Unite se află în stare de război: un război nedeclarat, total, împotriva principiilor și fundamentelor de bază ale acestui sistem”.

Puteți urmări interviul integral aici:

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola