Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Olaf Scholz se laudă că Vladimir Putin nu l-a amenințat niciodată: „ I-am spus că Rusia este singura responsabilă pentru război”
Articole online

Olaf Scholz se laudă că Vladimir Putin nu l-a amenințat niciodată: „ I-am spus că Rusia este singura responsabilă pentru război”

Scholz și Putin

Olaf Scholz se laudă că Vladimir Putin nu l-a amenințat niciodată: „ I-am spus că Rusia este singura responsabilă pentru război”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu l-a amenințat niciodată, nici pe el, nici pe Germania, în urma afirmațiilor lui Boris Johnson potrivit cărora Putin l-ar fi amenințat pe fostul prim-ministru britanic cu un atac cu rachete, potrivit POLITICO

„Putin nu m-a amenințat pe mine sau Germania” în conversațiile telefonice pe care cancelarul le-a avut cu liderul rus, a declarat Scholz pentru ziarul german Bild într-un interviu publicat duminică.

Într-un documentar britanic difuzat săptămâna trecută, Johnson a dezvăluit că Vladimir Putin l-a amenințat într-o lungă convorbire telefonică în februarie 2022, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. 

„ A spus ‘Boris, nu vreau să te rănesc, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut’ – ceva de genul acesta”, a spus Boris în documentar, referindu-se la Putin.

Johnson a declarat că a considerat că amenințarea liderului rus „joacă împreună” cu încercările de a-l determina să negocieze în privința Ucrainei. Kremlinul a negat orice amenințare.

Presat în interviul acordat de Bild dacă Scholz a primit și el amenințări similare în timpul convorbirilor telefonice cu liderul rus, cancelarul a spus „nu”.

În convorbirile sale telefonice cu Putin, „îi spun foarte clar lui Putin că Rusia este singura responsabilă pentru război”, a declarat Scholz. „În conversațiile noastre telefonice, pozițiile noastre foarte diferite privind războiul din Ucraina devin foarte clare”, a spus el.

Cancelarul a negat, de asemenea, că decizia Germaniei de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa Rusiei

El a spus că Germania livrează tancuri de luptă Ucrainei, alături de alți aliați, inclusiv SUA, pentru ca Kievul „să se poată apăra singur”.

„Această abordare comună previne o escaladare a războiului”, a spus Scholz.

Comentariile lui Scholz vin în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că „situația se înăsprește” pe linia frontului războiului din estul țării. Moscova aruncă „din ce în ce mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră. Acum, este foarte dificil în Bakhmut, Vuhledar, lângă Lyman și în alte direcții”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de sâmbătă.

Ministerul britanic al Apărării a declarat duminică că Bakhmut „este din ce în ce mai izolat” în urma avansului forțelor rusești în zonă. „Cele două drumuri principale de intrare în oraș pentru apărătorii ucraineni sunt probabil acum amândouă amenințate de foc direct, în urma avansurilor rusești”, a declarat ministerul.

În timp ce bătăliile din estul Ucrainei fac ravagii, un prim mediator între Rusia și Ucraina la începutul războiului – fostul premier israelian Naftali Bennett, care a servit doar șase luni anul trecut – a dezvăluit că Putin, la începutul invaziei, a promis că nu-l va ucide pe Zelenski. Într-un interviu cu Associated Press publicat duminică, Bennett a declarat că, în timpul unei vizite la Moscova în martie 2022, l-a întrebat pe Putin dacă Kremlinul plănuia să încerce să-l ucidă pe liderul ucrainean.

„El a spus ‘Nu îl voi ucide pe Zelenski’. I-am spus atunci ‘Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski’. El a spus ‘Nu îl voi ucide pe Zelenski'”, a declarat Bennett pentru AP. Bennett a spus că, după întâlnire, l-a sunat pe Zelenski pentru a-l informa despre comentariile lui Putin.

Kremlinul a negat anterior afirmațiile ucrainene potrivit cărora Rusia ar fi intenționat să-l asasineze pe Zelenski.

Registration

Aici iti poti reseta parola