Evenimentul Istoric > Articole online > Ce a pățit tovarășul Arion a cărui soacră îşi pierduse carnetul de membru PCR. Documente
Articole online

Ce a pățit tovarășul Arion a cărui soacră îşi pierduse carnetul de membru PCR. Documente

Decorat în 1971 cu Ordinul Muncii clasa a II-a, medicul bacteriolog Romulus Arion era în misiune în Siria din 1969.

Absolvent al Facultăţii de Igienă Bucureşti în 1953, unde în timpul studiilor dovedise “preocupare pentru însuşirea materiilor predate obţinând rezultate bune şi aprecieri pozitive din partea colegilor şi profesorilor”, participase, din calitatea de secretar al Comitetului UTC pe Institutul medico-farmaceutic, ca brigadier pe Şantierul tineretului de la Salva Vişeu.

Asistent cu jumătate de normă

După absolvire a fost repartizat la Institutul Cantacuzino ca preparator, dar presta şi ca asistent cu jumătate de normă la Institutul medico-farmaceutic Bucureşti.

“În aceste funcţii a dovedit o bună pregătire profesională, putere de muncă şi spirit de răspundere în rezolvarea problemelor de producţie şi de conducere a institutului (…)

A participat alături de alţi cercetători la elaborarea şi punerea la punct a tehnologiei de preparare şi control a vaccinului poliomieletic, a unor seruri şi vaccinuri necesare în combaterea epidemiilor.

Aprecierile primite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii prin Ministerul Sănătăţii atestă activitatea pozitivă pe care a desfăşurat-o ca exponent al medicinii româneşti în Siria”, consemna Secţia de Cadre a PCR.

Marxism-leninism

Băiat de învăţător-ţărănist, Arion urmase, pentru pregătirea politico-ideologică,

Universitatea serală de marxism-leninism. Soţia era fată de plutonier, iar soacra, care fusese exclusă din partid, lucrase ca croitoreasă şi femeie de serviciu într-o tipografie.

În 2013, cu prilejul sesiunii omagiale prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la naşterea profesorului Ion Cantacuzino, Dr. Romulus Arion a primit din partea Institului Cantacuzino o medalie omagială.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola