Reportajul, care conținea fotografii ce arătau personalul militar american torturând prizonierii, a șocat publicul american și a încurcat considerabil Administrația Bush și războiul său din Irak.
Amnesty International făcuse acuzațiiîncă din iunie 2003, nu la mult timp după ce Statele Unite au invadat Irakul și au preluat Abu Ghraib, care a devenit curând cea mai mare închisoare americană din Irak.
Fotografiile înfățișau soldații americani care atacau sexual deținuții, îi amenințau cu câini etc., fapte care constituiau clar încălcările Convenției de la Geneva.
În cel puțin o situație, Armata a torturat un prizonier până la moarte. Președintele George W. Bush a asigurat publicul că astfel cazuri de tortură au fost isolate.
„Interogatorii îmbunătățite”
Tehnicile de tortură, pe care CIA și militarii le-au numit adesea „interogatorii îmbunătățite”, au fost de fapt dezvoltate pe site-uri precum centrul de detenție din Golful Guantanamo și au fost folosite în mod curent în Irak, la Guantanamo și în alte „situri negre” din întreaga lume, scrie history.com.
În iunie 2004, a fost dezvăluit că Administrația Bush – în special procurorul general adjunct adjunct John Yoo – nu numai că a fost știut de tortura răspândită, dar a dezvoltat în secret o apărare legală care încerca să scutească Statele Unite de la Convenția de la Geneva.
O hotărâre judecătorească din 2006 a decis ulterior că Convenția de la Geneva se aplica tuturor aspectelor „Războiului împotriva terorii”.
11 condamnări
În cele din urmă, unsprezece soldați au fost condamnați de instanțele militare pentru infracțiuni comise la Abu Ghraib, în timp ce generalul de brigadă Janis Karpinski, care fusese la conducerea acolo, a fost doar retras.
Bush și secretarul apărării, Donald Rumsfeld, și-au cerut scuze pentru abuzuri. Yoo a continuat să predea la Dreptul Berkeley și este un vizitator la American Enterprise Institute. În anii de după dezvăluiri, s-a sugerat în repetate rânduri că Bush, Rumsfeld și soldații care au comis abuzurile la Abu Ghraib ar putea fi urmăriți penal pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională.