O vorbă veche zice că „Țiganul când a ajuns împărat, întâi pe ta-su a spânzurat”, însă nu este cazul cu personajul nostru, singura legătură fiind că era țigan și ș-a înșelat pe Mihai Viteazul.
„Luând veste Ieremia-voda de pogorâtul ungurilor, precum au putut, au strâns oastea ţării si s-au gătit a stare cu război împotriva lui Răzvan. Într-o dumenecă era când au apropiat ostile ungureşti de Suceava. Şi-au tocmit oştile Ieremia-voda asupra târgului.
Supt Razvan-Voda au cazut calul atuncea în razboi, l-au prins oştile lui Ieremii-Vodă și pre Razvan și l-au adus la Ieremie-Vodă. Stă movila si acum pe drumul Baiei de la Suceava, care să pomenești Movila lui Răzvan pâna astăzi.
Cât l-au adus pe Răzvan la Ieremie-vodă, dupa câtava mustrare, i-au taiat îndată capul şi l-au pus într-un par împotriva cetăţii. Iară pre unguri i-au gonit oştile pâna la munţi, cu mare vărsare de sânge. Astea s-au plătit şi lui Răzvan răul ce facusă şel lui Aron-vodă”, scrie Miron Costin în Letopiseţul Ţării Moldovei.
Țigan otoman
Tatăl său a fost un țigan musulman din Imperiul Otoman care a emigrat la nord de Dunăre, în Valahia, iar mama sa, o moldoveancă. Cum țiganii care veneau în Valahia și Moldova nu puteau fi înrobiți, tatăl său și, mai târziu, Ștefan Răzvan au rămas liberi.
A trecut de la islam la creștinism, ceea ce l-a scos de la inima sultanului.
Văduva domnitorului ţigan, nepoata boierului Moţoc, s-a refugiat în Transilvania, după uciderea soţului ei pe o proprietate deţinută de răposatul Răzvan. Boieroica ambiţioasă şi rea nu a fost iubită de supuşii de aici.
Numele ei a apărut în plângerile depuse de ţărani către principele Transilvaniei de la acea vreme. Maria a murit mai săracă decât visase, departe de tronul Moldovei pe care îl vânase.
„Mi-a furat şease mii de galbeni ungureşti”
Mihai Viteazul spunea despre domnitorul moldovean că i-ar fi furat 6.000 de galbeni, în timp ce era la Constantinopol.
„E trădătorul mieu: nu ţeran, ci grădinar, a cărui mamă îmi este supusă mie. Mi-a furat şease mii de galbeni ungureşti când a fost trimes de mine la Constantinopol, iar acum mi se face frate…
În acesta, nu Domn moldovean, ci Ţigan de neam, nu e nicio credinţă. Când m-a servit pe mine, m-a înşelat, pe urmă, scoțând din Domnie pe Aron, porunceşte Moldovenilor în locul lui”, arăta Mihai Viteazul.
Citește și Dieta către Mihai Viteazul: dacă omul sărac nu poate da o vită, să dea trei oi
