Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Țiganul ajuns Domnul Moldovei e acuzat de Mihai Viteazul că i-a șterpelit 6000 de galbeni
Articole online

Țiganul ajuns Domnul Moldovei e acuzat de Mihai Viteazul că i-a șterpelit 6000 de galbeni

Ștefan Răzvan a domnit în Moldova între aprilie și decembrie, sau august-septembrie după unele surse, 1595. El a fost ajutat să-l înlăture pe Aron-Vodă și să ia tronul Moldovei de Sigismund Bathory, principele Transilvaniei.

„Acest Răzvan era născut în Moldova, dintr-un tată țigan și o mumă moldovancă. El intrase de tânăr în slujba în armia polonă și, deosebindu-se printr-o vitejie neobicinuita în războiul polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai înalte trepte ostășești de craiul Poloniei, Ștefan Bathori. 

În urmă, întorcându-se în Moldova, intră în slujba lui Aron-Vodă, care îi dete rangul de aga și îl trimise, la mai 1593, sol la Sigismund Bathori”, scrie Nicolae Bălcescu în „Românii supt Mihai Voievod Viteazu”.

Vidra

A obținut statut de boier și s-a implicat în politica Moldovei, unde a fost numit hatman în timpul domniei lui Aron Tiranul.

Se spune că cea care a stârnit setea de putere și l-a făcut să râvnească tronul a fost Maria, nepoata lui Moțoc, o boieroaică ambițioasă. Ea este cea care a inspirat personajul Vidra din piesa „Răzvan și Vidra” a lui Hașdeu.

Domnia sa a fost scurtă, deoarece polonezii nu agreau alianța lui Ștefan Răzvan cu Transilvania și Valahia.

În vreme ce la porunca lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, Ștefan Răzvan elibera Valahia de turci, armatele polone au invadat Moldova în august, aducându-l pe Ieremia Movilă pe scaunul țării.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola