Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Thyra, puternica regină a vikingilor care a ajutat la crearea Danemarcei. Noile inscripții contrazic statutul dominant al bărbaților din Epoca Vikingilor
Articole online

Thyra, puternica regină a vikingilor care a ajutat la crearea Danemarcei. Noile inscripții contrazic statutul dominant al bărbaților din Epoca Vikingilor

piatră

Thyra, puternica regină a vikingilor care a ajutat la crearea Danemarcei. Noile inscripții contrazic statutul dominant al bărbaților din Epoca Vikingilor

Epoca vikingă a fost plină de regi puternici, dar cercetările sugerează că și femeile vikinge au deținut o putere semnificativă în calitate de conducători – în special o femeie pe nume Thyra.

Patru pietre runice analizate recent o menționează pe Thyra pe nume, una dintre ele lăudând-o ca fiind „puterea” sau „salvarea” din Danemarca. Folosind scanarea 3D, cercetătorii au conectat gravurile de pe aceste pietre runice pentru a susține că toate descriu aceeași regină vikingă Thyra, ceea ce face din ea o figură deosebit de onorată și venerată în istoria vikingilor.

Niciun alt bărbat sau femeie din Danemarca din epoca vikingă nu este menționat pe atâtea pietre runice ca regina Thyra – inclusiv soțul ei, regele Gorm, și fiul ei, regele Harald, pe care cercetătorii l-au asociat în mod tradițional cu înființarea statului danez. Prezența numelui reginei Thyra pe patru pietre runice sugerează că aceasta a avut o influență politică notabilă și este posibil să fi jucat un rol mai important în formarea Danemarcei decât se credea anterior.

Citirea runei

Epoca vikingilor a fost o perioadă cuprinsă între aproximativ 800 și 1050, în care oamenii de mare din Scandinavia și-au extins prezența în Europa prin comerț și cuceriri. În această perioadă, vikingii au ridicat pietre runice mari pentru a comemora persoanele importante care au murit. Artizanii acestor pietre runice le pictau în culori strălucitoare și le plasau în zone în care să fie văzute de mulți oameni. În Danemarca, există aproximativ 250 de pietre runice cunoscute din epoca vikingă.

Primul sediu regal al Danemarcei a fost orașul Jelling, iar acolo arheologii au identificat două pietre runice care o menționează pe regina Thyra, care a trăit în secolul al X-lea. Pe prima piatră runică se spune că soțul ei a comandat-o, precizând:

„Regele Gorm a făcut acest monument în memoria lui Thyra, soția sa, tăria/salvarea Danemarcei”.

Cel inscripționat pe a doua piatră runică a fost fiul lui Thyra, Harald, pe care savanții l-au creditat în mod tradițional cu înființarea statului Danemarcei în jurul anului 965. Această piatră runică afirmă:

„Regele Harald a ordonat ca acest monument să fie făcut în memoria lui Gorm, tatăl său, și în memoria lui Thyra, mama sa; acel Harald care a câștigat pentru el toată Danemarca și Norvegia și i-a făcut pe danezi creștini.”

Pe lângă acestea, arheologii au identificat alte două pietre runice în orașele daneze Bække și Læborg care o menționează atât pe Thyra, cât și pe sculptorul de pietre runice Ravnunge-Tue. Piatra runică din Læborg afirmă că sculptorul, Ravnunge-Tue, a tăiat piatra în memoria lui Thyra, pe care o descrie ca fiind „doamna sa” sau „regina sa”.

Cercetătorii nu au fost de acord dacă Thyra menționată pe pietrele runice din Bække și Læborg este aceeași regină Thyra din pietrele runice din Jelling. Cu toate acestea, într-o lucrare publicată în revista de arheologie Antiquity, cercetătorii au folosit scanarea 3D pentru a-l identifica pe Ravnunge-Tue ca fiind cel care probabil a sculptat cea de-a doua piatră runică din Jelling. Cercetătorii susțin că Thyra menționată pe toate cele patru pietre runice este aceeași persoană și că aceasta a deținut o poziție de putere unică în Danemarca din epoca vikingă.

Puterea reginei Thyra

Faptul că Thyra este menționată pe mai multe pietre runice decât oricine altcineva în Danemarca din Epoca Vikingă – inclusiv pe celebrul ei fiu – sugerează că ea ar fi putut juca un rol mai important decât se credea până acum în formarea Danemarcei.

„Viața politică și administrativă în Danemarca din Epoca Vikingă era dominată de bărbați, dar se pare că și unele femei aveau putere”, spune Lisbeth M. Imer, cercetător senior la Muzeul Național al Danemarcei și autorul principal al noii lucrări, într-un e-mail pentru HISTORY. „Așadar, în loc să vorbim despre epoca vikingă ca despre o societate dominată în totalitate de bărbați, ar trebui să includem femeile de elită sau femeile din familiile regale în cercurile puternice”.

Interpretarea rolului specific al lui Thyra este încă dificilă, având în vedere lipsa surselor primare

Cele patru pietre runice care o menționează pe Thyra sunt singurele surse cunoscute din Epoca Vikingă care o menționează pe regină.

„[Thyra] este, de asemenea, menționată de istoricii de la începutul secolului al XIII-lea din Danemarca, care o prezintă ca o regină înțeleaptă și plină de resurse, probabil în principal pe baza unei tradiții orale despre viața lui Thyra pe care nu o cunoaștem astăzi”, spune Imer. „În secolul al XIX-lea, ea a fost o eroină în scrierile de istorie daneze, un fel de mamă pentru națiune”.

Istoricii Sven Aggesen și Saxo Grammaticus, de la sfârșitul secolului al XII-lea, au creditat-o pe regina Thyra ca fiind cea care a comandat Danevirke, o serie de fortificații care apărau granițele sudice ale Danemarcei. În comparație, acești istorici l-au descris pe regele Gorm – care este comemorat doar pe singura piatră runică pe care Harald a comandat-o pentru părinții săi – ca fiind slab și leneș.

Dovezile privind proeminența reginei Thyra sugerează, de asemenea, că și alte femei de elită vikinge ar fi putut deține o putere politică semnificativă. Imer ne sfătuiește ca atunci când studiem Epoca Vikingă, „să nu excludem posibilitatea ca femeile să fi fost capabile să dețină puterea de sine stătător”.

Registration

Aici iti poti reseta parola