Descoperirea unei săbii vikinge dezvăluie noi informații despre călătoriile în Marea Nordului
Sabia a fost găsită în trei bucăți în zona Jåttå/Gausel din Stavanger, o zonă renumită pentru mormântul „reginei Gausel”, descoperit pentru prima dată în 1883.
Mormântul ei este considerat unul dintre cele mai bogate morminte feminine din epoca vikingă, conținând închizători de argint și bronz, inele de argint pentru braț, un inel pentru deget, perle, cuțite, un bit și mobilier, echipamente de gătit și părți ale unui relicvariu, multe dintre acestea provenind din Insulele Britanice.
În conformitate cu legislația norvegiană, sabia a fost raportată autorităților și a fost trimisă la Muzeul de Arheologie de la Universitatea din Stavanger pentru studii suplimentare și lucrări de conservare. Deși lama lipsește, mânerul are detalii unice din aur și argint și include elemente aurite ale stilurilor tipice de animale întâlnite în timpul Epocii Fierului și a Vikingilor, între anii 550 și 1050 d.Hr.
De asemenea, mânerul conține figuri geometrice din argint, realizate prin așa-numita tehnică niello, folosind un amestec metalic pentru a face dungi negre în argint. Doar 20 de astfel de săbii similare au fost găsite în Norvegia, dintr-un total de aproximativ 3000 de săbii vikinge descoperite.
Arheologul Zanette Glørstad de la Muzeul de Arheologie al Universității din Stavanger a declarat: „Tehnica este de foarte bună calitate, iar decorul bogat și complicat, precum și forma specială a gărzii transversale fac din această sabie o descoperire cu adevărat unică”.
Exemple de acest tip de sabie au fost găsite atât în Europa de Est, cât și în Europa de Vest, dar foarte puține în Norvegia, ceea ce sugerează că sabia a fost probabil importată.
Deși este posibil ca sabia să fie o copie realizată de fierari locali foarte pricepuți, decorul sugerează că a fost forjată și lucrată în Franța sau Anglia în anul 800 d.Hr.
S-a sugerat anterior că zona Jåttå/Gausel a fost punctul de plecare pentru alianțe și jafuri de amploare. Sabia și înmormântarea reginei din Gausel sugerează acum că zona a fost un centru important de contact peste Marea Nordului.
„Localizarea descoperirii în apropierea reginei Gausel înseamnă că trebuie să aruncăm o nouă privire asupra întregii zone Jåttå/Gausel”, spune Håkon Reiersen, cercetător la Muzeul de Arheologie din Stavanger.