Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Tensiuni crescute între Iran și Azerbaidjan. Ministrul de externe iranian cere ajutorul Moscovei
Articole online

Tensiuni crescute între Iran și Azerbaidjan. Ministrul de externe iranian cere ajutorul Moscovei

Lupta dintre Iran și Azerbaidjan

În timp ce comentariile au fost făcute fără a se face vreo referire la o națiune, acestea au fost probabil direcționate către Azerbaidjan, vecinul nord-vestic al Iranului, care a cooperat cu Israelul în probleme de apărare. Într-o conferință de presă de la Moscova, Amirabdollahian a subliniat că Teheranul are „serioase îngrijorări cu privire la prezența teroriștilor și a sioniștilor în regiune”.

Azerbaidjanul și Iranul au avut mult timp o relație dificilă. În 1945, Uniunea Sovietică a încercat să promoveze o răscoală secesionistă în nord-vestul Iranului, unde au menținut mult timp o majoritate demografică. În timp ce răscoala a fost zdrobită în anul următor după ce Moscova și-a retras sprijinul, Iranul s-a temut multă vreme de influența lui Baku asupra azerilor iranieni, determinându-l să construiască relații mai strânse cu Armenia.

Iranul și-a menținut neutralitatea în timpul războiului de șase săptămâni din septembrie până în noiembrie 2020 dintre Azerbaidjan și Armenia. Ambele țări revendică regiunea Nagorno-Karabakh, cunoscută în Armenia sub numele de „Artsakh”, care a făcut parte din Azerbaidjan în perioada sovietică, dar a menținut o populație majoritar-armeană și a căutat să se alăture Armeniei după prăbușirea sovietică.

În timp ce Armenia a câștigat primul război în 1994, Azerbaidjanul a câștigat decisiv revanșa din 2020, în mare parte datorită influenței tehnologiei militare israeliene, inclusiv cea a dronelor. În timp ce victoria Azerbaidjanului i-a determinat pe militari să fie mai atenți la modul în care a fost câștigat războiul, Iranul și-a exprimat rapid îngrijorarea cu privire la utilizarea armelor israeliene de către Baku.

Revenirea la negocierile nucleare

Tensiunile au crescut recent și în alte domenii. După ce i-a acuzat pe șoferii de camioane iranieni că au condus pe teritoriul Azerbaidjanului către Armenia, fără să plătească taxe rutiere, guvernul din Baku a închis doi șoferi de camioane iranieni, făcând Iranul să organizeze o serie de exerciții militare de-a lungul frontierei. Azerbaidjanul a negat faptul că Israelul a adus trupe în țară ca răspuns la exercițiile Iranului, care a cooperat cu Turcia, un aliat vechi, în cadrul mai multor exerciții militare.

În timpul întâlnirii sale cu Lavrov, Amirabdollahian a adăugat că se așteaptă ca negocierile nucleare să revină în curând la Viena, în cadrul încheierii acordului privind Planul Comun de Acțiune. Sub președintele Donald Trump, Statele Unite s-au retras din acord în 2018, determinând Teheranul să abroge multe dintre angajamentele sale față de puterile rămase. Președintele Joe Biden a promis o revenire la acest acord în timpul campaniei sale, iar președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat în discursul său inaugural din august că va saluta negocierile ulterioare.

Registration

Aici iti poti reseta parola