Evenimentul Istoric > Articole online > Tata-Moșu e dovedit Prin Amantă, hoțul de cai se spovedește creionului lui Dumnezeu, doar Pascu Șoricel nu se dă prins
Articole online

Tata-Moșu e dovedit Prin Amantă, hoțul de cai se spovedește creionului lui Dumnezeu, doar Pascu Șoricel nu se dă prins

În timpul marii crize economice de la începutul anilor 1930, hoții români își intensificaseră atacurile deoarece prăzile erau tot mai mici, dar, spre disperarea judecătorilor de instrucție, deveniseră imuni la bătaie.

Așa că bravii oameni ai legii au fost nevoiți să devină mai inventivi spre a-i dovedi pe infractori, ca să-și recunoască faptele.

Cel mai eficace mijloc de a decide un pungaş să mărturisească devenise cel numit „Prin Amantă”.

„Prin Amantă” a mărturisit în vara lui 1931, faimosul Motki Portnoi, 12 spargeri.

„Prin Amantă” şi-a recunoscut faimosul Tata-Moșu cele peste 40 de spargeri din cartierul Măgurele, comise în num ai în trei ani.

Iată în ce constă Sistemul Amantei:

Dacă pungaşul se încăpăţânează să-şi nege faptele, judecătorul de instru cţie dă ordin să i se aresteze concubina. O duce într-o cam eră a poliţiei şi sub pretextul percheziţiei o femeie agent o dezbracă, îi răscoleşte părul, în aşa chip ca să dea impresia că a fost bătută, îi pune rochia în dezordine şi îi leagă cătuşele de mâini.

Astfel aranjată, fără nicio palmă, fără nicio vorbă rea, amanta e adusă între agenţi şi ţinută în apropierea cabinetului de instrucţie, pe culoar.

E chemat apoi la interogatoriu pungaşul. Se înţelege, că de la prima aruncătu ă de ochi, omul îşi va vedea amanta în cătuşe cu părul vâlvoi şi cu îmbrăcămintea în dezordine.

În faţa spectacolului, Tata-Moşu, cel mai tare dintre pungaşi, trebuie să aibă un moment de revoltă.

  • Aşa îmi faci, domnule judecător?! Acum îmi chinuieşti şi femeia?
  • Ce să-ţi fac, Tată Moşule, îi răspunde magistratul. Tu cum mă chinueşti pe mine? De zece zile mă duci cu vorba, mă faci să mă scol noaptea, să nu mai mănânc ca lumea… Eu nu trebuie să-mi fac meseria? Vrei să mă dea statul afară, că primesc leafă de pomană?
  • Şi ai de gând s-o mai chi nuieşti mult, d-le judecător ?
  • Pe cine? Pe fata asta nevinovată? îl ia în râs judecătorul.
  • Păi să ştii că e nevinovată domnule judecător.
  • Eh n-am de unde să ştiu. Să vedem. Dovedeşte că e nevinovată şi îi dăm drumul…

Şi Tata Moşu, care e gata oricând să împlânte în oricine cuţitul, fără ezitare, fără părere de rău, ca să-şi scape amanta, mărturiseşte încă cinci şi încă zece spargeri, care altfel ar rămânea pentru totdeauna înmormântate

Ideea arestului comun, în care trebuie să doarmă amanta, este pentru sentimentalul hoţ – întotdeauna sentimental – mai greu de suportat decât bătaia pe care ar mânca-o…

Pagini: 1 2 3 4 5 6

Registration

Aici iti poti reseta parola