Televiziunea de stat din Rusia îmbrățișează sugestia nefondată a lui Tucker Carlson că SUA se află în spatele atacului asupra gazoductelor Nord Stream
Programele de televiziune rusești au reluat sau discutat porțiuni din comentariul său de cel puțin 12 ori miercuri, potrivit The Washington Post. Carlson a lăsat să se înțeleagă marți, în emisiunea sa de la Fox News, că SUA ar fi sabotat cele două conducte care merg din Rusia spre Germania.
Prezentatorul a spus în timpul emisiunii sale:
„De unde ar fi putut unii americani să obțină ideea că administrația Biden ar fi fost implicată direct sau prin intermediul unui intermediar în distrugerea conductelor Nord Stream?”.
Carlson a indicat un tweet al unui parlamentar european polonez și o declarație făcută de președintele Joe Biden în februarie, care s-a opus activării conductei, pentru a sugera că ar fi putut avea un rol în distrugerea acesteia.
Rusia a declarat anterior că zona avariată a conductei se află „pe deplin sub controlul” agențiilor de informații americane, conform Reuters. De asemenea, a declarat că daunele provocate conductelor au fost probabil dirijate de „terorismul” sponsorizat de stat.
Cu toate acestea, nici Rusia și nici Carlson nu au oferit dovezi că SUA ar fi fost implicate în scurgerile din conducte
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a emis o declarație în care a afirmat că scurgerile sunt de „profundă îngrijorare” și că, în cazul în care daunele au fost cauzate de sabotaj, acestea vor fi întâmpinate cu un „răspuns unit și hotărât”.
Conductele nu erau operaționale, dar conțineau gaze naturale care explodau la suprafață, creând pete de câteva sute de metri.
Suspiciunile de sabotaj s-au intensificat în ultimele zile. Poliția de securitate din Suedia a emis marți o declarație în care se spune că:
„Investigația de la locul crimei pe care poliția de securitate a efectuat-o la gazoductele Nord Stream 1 și 2 este acum finalizată. Ancheta a întărit suspiciunile de sabotaj grosolan”.
Dar nu au apărut dovezi clare care să demonstreze cine ar putea fi în spatele oricărui atac asupra conductelor pe care Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari pentru a le construi.
Amiralul Sir Ben Key, primul lord al mării și șef al Statului Major al Marinei britanice, a declarat că „se va feri de atribuiri directe”, deoarece cauza nu este „deloc clară”.
Scurgerea a fost detectată pentru prima dată la 27 septembrie. În ziua următoare, operatorul conductei a declarat că au existat daune „fără precedent” la trei dintre cele patru linii care compun Nord Stream 1 și 2. În prezent, au fost descoperite patru scurgeri – două în apele suedeze și două în apele daneze.