SUA nu se așteaptă ca noile sisteme de armament furnizate forțelor ucrainene să schimbe situația pe câmpul de luptă
Forțele rusești obțin un nou avantaj în estul Ucrainei pe măsură ce învață din greșelile făcute în primele etape ale invaziei lor în această țară, inclusiv o mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre și îmbunătățirea logisticii și a liniilor de aprovizionare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani care cunosc direct evaluările serviciilor de informații americane.
SUA nu se așteaptă ca noile sisteme de armament furnizate recent forțelor ucrainene, inclusiv sistemul de lansare de rachete multiple HIMARS, să schimbe imediat situația pe câmpul de luptă deoarece aceste sisteme sunt trimise până acum atât cu o rază de acțiune limitată, cât și cu un număr limitat de rachete pentru a se asigura că nu sunt lansate pe teritoriul rusesc. În plus, forțele rusești au reușit să distrugă o parte din noile arme furnizate de Occident, inclusiv obuzierele M777, în atacuri țintite.
Evaluările SUA, care prevăd din ce în ce mai mult o bătălie lungă și costisitoare în estul Ucrainei, vin în contextul în care războiul durează de luni de zile și a ajuns la un moment crucial în ultimele zile. Guvernele occidentale se confruntă cu o decizie dificilă dacă vor să continue să își sporească asistența acordată țării aflată în conflict.
Evaluările SUA descriu o imagine sumbră a viitorului războiului, cu pierderi mari de personal și de echipamente de ambele părți. Oficialii americani consideră că forțele rusești intenționează să mențină atacuri intense în est, caracterizate prin artilerie grea și lovituri cu rachete, cu intenția de a epuiza forțele ucrainene și hotărârea NATO în timp. Progresele Rusiei au fost scoase la vedere în ultimele zile, după ce apărarea Ucrainei din Lysychansk – ultimul oraș din regiunea Luhansk pe care îl mai deține – a devenit mult mai fragilă. În ultimele două zile, rușii au avansat în mai multe sate la sud de Lysychansk.
În săptămânile următoare, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky se va adresa virtual la viitoarele summituri G7 și NATO, au declarat înalți oficiali ai administrației americane, liderul încercând să consolideze sprijinul occidental pentru țara sa. În timpul G7, președintele Joe Biden va dezvălui, alături de alți lideri, măsuri pentru a crește presiunea asupra Rusiei pentru invazia sa. Iar la NATO, SUA vor anunța măsuri pentru „consolidarea securității europene, alături de noi contribuții majore așteptate din partea aliaților”, a declarat un oficial.
Membri ai parlamentului ucrainean au declarat parlamentarilor americani că armata rusă a calculat câte muniții au aliații occidentali în stocurile pentru artileria de fabricație în mare parte rusească a armatei ucrainene – și intenționează să aștepte ca forțele ucrainene să se epuizeze în timp.
„Putin nu se descurajează și nu cred că se va descuraja vreodată”, a declarat pentru CNN reprezentantul Mike Quigley, un democrat din Illinois care face parte din Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților.
„Acest război ar putea dura ani de zile”, a adăugat el.
Acasă, partenerii SUA și ai NATO încep să vadă limitele propriilor rezerve de anumite arme avansate, inclusiv rachete antiaeriene cu foc de umăr și rachete antitanc Javelin. Aceste sisteme de arme au propriile linii de aprovizionare complicate, ceea ce înseamnă că ar putea dura ani de zile pentru a înlocui miile de astfel de rachete furnizate deja forțelor ucrainene.
Între timp, organismul de control al Departamentului american al Apărării a deschis o evaluare a planurilor departamentului de a-și reface propriile stocuri de muniții și echipamente, în condițiile în care continuă să furnizeze cantități semnificative Ucrainei, a anunțat miercuri agenția.
„Obiectivul acestei evaluări este de a determina măsura în care Departamentul Apărării a planificat să își refacă echipamentele și munițiile furnizate Ucrainei”, a declarat inspectorul general al departamentului într-un comunicat.