Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA își avertizează discret partenerii din Orientul Mijlociu cu privire la consecințele aprovizionării cu arme fabricate în China
Articole online

SUA își avertizează discret partenerii din Orientul Mijlociu cu privire la consecințele aprovizionării cu arme fabricate în China

China și Arabia Saudită

SUA își avertizează discret partenerii din Orientul Mijlociu cu privire la consecințele aprovizionării cu arme fabricate în China

China nu oferă arme care să înlocuiască în mod direct armele americane, dar interesul tot mai mare pentru ceea ce vinde Beijingul reflectă o dorință pe termen lung a țărilor din Orientul Mijlociu de a-și diversifica furnizorii și îngrijorarea tot mai mare a acestora cu privire la angajamentul SUA în regiune, spun experții, potrivit Insider

Vânzările de arme chinezești în Orientul Mijlociu au crescut cu 80% în ultimul deceniu, ca urmare a extinderii relațiilor Beijingului în această regiune și a dorinței sale de a livra arme mai rapid și cu mai puține condiții decât Washingtonul.

Generalul Michael Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat în luna martie în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că a avut loc „o creștere semnificativă” a vânzărilor militare externe chineze în Orientul Mijlociu. Oficialii chinezi „își deschid întregul catalog”, a adăugat Kurilla. „Le oferă transport expres. Nu le dau niciun acord cu utilizatorul final. Și le oferă finanțare”.

„Dacă există echipamente chinezești acolo, nu le putem integra cu echipamente americane”, a spus Kurilla, adăugând că, deoarece vânzările de arme chinezești se mișcă mult mai repede, SUA se află „într-o cursă pentru a se integra cu partenerii noștri înainte ca China să poată pătrunde pe deplin în regiune”.

Colin Kahl, fost subsecretar american al apărării pentru politică, a avertizat recent că adoptarea pe scară largă a echipamentelor militare chineze ar putea interfera cu crearea unei rețele de sisteme de apărare aeriană pe care administrația Biden a discutat-o cu partenerii din regiune.

„Există riscul ca echipamentele militare chinezești din aceste țări să nu fie interoperabile cu sistemele noastre și să nu aibă voie să se conecteze la orice rețea pe care o construim din cauza problemelor de contraspionaj”, a declarat Kahl în luna iulie, cu puțin timp înainte de a demisiona din postul său de la Pentagon, în fața unei audiențe de la Chatham House, un think tank britanic.

„Nu este o măsură punitivă”, a adăugat Kahl. „Nu vom lăsa sistemele chineze de apărare aeriană să interacționeze cu rețelele noastre și cred că partenerii noștri înțeleg acest lucru”.

Țările din Orientul Mijlociu, în frunte cu statele arabe din Golf, au fost timp de zeci de ani cumpărători importanți de arme produse de SUA

Cu toate acestea, tendința se schimbă. În anii 2010, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au cumpărat drone chinezești într-o perioadă în care SUA nu exporta astfel de armament.

Vânzările de arme chinezești în regiune sunt „substanțiale și se așteaptă ca acestea să continue să crească”, a declarat Ahmed Aboudouh, cercetător asociat la Chatham House. (Riadul și Abu Dhabi au cumpărat recent cantități mari de drone fabricate în Turcia, dar acest lucru reflectă mai degrabă o dorință de „diversificare a politicii lor de achiziții” decât o îndepărtare de China, a spus Aboudouh).

China se concentrează de mult timp pe „umplerea golului de sisteme de arme de luptă ușoare și cu costuri reduse”, care a fost încurajată de ezitarea SUA de a vinde astfel de arme partenerilor săi din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a spus Aboudouh. 

Aceste vânzări sunt „o componentă inseparabilă” a „strategiei mondiale a Chinei de a deveni un producător major de arme și de a controla o cotă globală mai semnificativă în vânzările de arme” decât SUA, Rusia și Europa, mai degrabă decât „o parte a unei strategii militare regionale chinezești”, a declarat Aboudouh pentru Insider.

Când vine vorba de apărarea antiaeriană, statele din Golf operează arme de înaltă performanță fabricate în SUA, precum Patriot și sistemul Terminal High Altitude Air Defense, care și-a făcut debutul în luptă atunci când EAU l-a folosit pentru a doborî rachete balistice trase din Yemen în ianuarie 2022.

Registration

Aici iti poti reseta parola