Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Analiză: De ce America nu este pregătită pentru un război cu China?
Articole online

Analiză: De ce America nu este pregătită pentru un război cu China?

război

Analiză: De ce America nu este pregătită pentru un război cu China?

Mobilizarea necesară pentru a lupta într-un conflict global este uriașă și, până la începerea luptelor, poate fi imposibil să se anticipeze amploarea resurselor care sunt necesare, după cum se arată în analiza Insider

În timp ce lumea ar trebui să spere că un conflict la scară largă între SUA și China poate fi evitat, relațiile dintre cele două superputeri continuă să se deterioreze. Acum, politicienii, experții și chiar liderii militari americani au început să ridice problema: Cât de pregătite sunt SUA în cazul în care amenințările din partea Beijingului devin ceva mai serioase?

Războiul în Pacificul de Vest nu este probabil un pericol imediat, potrivit experților, dar este o posibilitate. În cazul în care SUA ar ajunge într-un război cu China, cauza probabilă ar fi un atac militar chinezesc asupra insulei democratice autonome Taiwan, pe care Beijingul o revendică de mult timp ca teritoriu chinezesc și care este văzută ca o provocare la adresa regimului său. Președintele Joe Biden a declarat că SUA ar veni în apărarea Taiwanului în cazul unui atac al Chinei, ceea ce reprezintă o ruptură față de politica de ambiguitate strategică a administrațiilor anterioare. Dar, fiind rivali importanți, SUA și China s-ar putea afla în război și din alte motive, cum ar fi militarizarea de către China a Mării Chinei de Sud, unde navele și avioanele militare americane și coreene se află adesea în imediata apropiere.

Oficialii americani din domeniul serviciilor de informații au afirmat că Republica Chineză este „cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale a SUA”, iar experții ne-au spus că un conflict cu Beijingul ar declanșa o „avalanșă” de amenințări militare pentru care SUA nu ar fi pregătite.

Un război ar devasta probabil armatele implicate și ar arunca economia globală în colaps

Orice război cu China ar fi purtat pe mai multe fronturi – de la cele aeriene și maritime la cele web și piețele financiare. În timp ce SUA are numeroase avantaje, ani de investiții insuficiente au făcut ca America să fie lipsită de mai multe domenii-cheie pe care ar trebui să le consolideze pentru a contracara cu succes amenințările din partea Chinei. Oficiali de rang înalt, precum generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, sunt de acord că America trebuie să își consolideze mai întâi această pregătire.

„Nu există nimic mai scump decât să lupți într-un război”, a declarat generalul în timpul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților în primăvară. „Și pregătirea pentru război este, de asemenea, foarte costisitoare, dar lupta într-un război este cea mai costisitoare. Pregătirea pentru război va descuraja acel război”.

Deși ar fi nesăbuit să prezicem rezultatul unui război între SUA și China, posibilitatea ca acesta să se întâmple i-a făcut cu siguranță pe experți să avertizeze că America este nepregătită.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA a devenit o putere industrială când a fost vorba de fabricarea de nave de război și avioane. Să luăm, de exemplu, Marina. Pe măsură ce SUA și-a mărit capacitatea, țara a fost capabilă să producă anumite nave în câteva săptămâni. Iar Marina a făcut deseori minuni pentru a readuce la viață nave grav avariate – USS Nebraska, care a fost aproape scufundată la Pearl Harbor, dar armata a readus-o la viață pentru a lupta din nou în timpul invaziei Aliaților în Normandia. Această putere industrială a permis ca dimensiunea flotei marinei americane să crească de la doar 700 la peste 6.000 de nave pe parcursul războiului.

Statele Unite au menținut această capacitate timp de decenii, însă, de la sfârșitul Războiului Rece, măiestria manufacturieră a Americii s-a atrofiat. În prezent, ar putea dura ani de zile pentru a construi o navă a Marinei americane. Motivele sunt complexe – schimbarea priorităților, creșterea tehnologiei la bord, costurile forței de muncă de peste hotare – dar efectul este clar: într-un conflict de mare intensitate, SUA s-ar confrunta cu provocări nu numai în ceea ce privește producția de nave, ci și în ceea ce privește repararea oricăror nave avariate în luptă.

Producția de apărare a SUA are tendința de a depăși bugetul și de a fi în întârziere, ne-a declarat Dan Blumenthal, membru senior la American Enterprise Institute și fost director senior pentru China, Taiwan și Mongolia în cadrul Departamentului de Apărare al SUA. Dacă SUA doresc să ajungă la un loc în care să fie pregătite pentru un conflict la scară largă, a spus el, va trebui să inverseze unele dintre aceste tendințe.

„Ne confruntăm cu un concurent strategic care are putere în mai multe domenii de putere militară”, a spus Blumenthal. „Și trebuie să fim pregătiți să ne confruntăm cu un atac de genul celui la care nu a trebuit să răspundem în multe decenii”.

Să luăm, de exemplu, muniția, care a fost trimisă în cantități uriașe pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele rusești invadatoare. În prezent, America produce aproximativ 30.000 de obuze de artilerie în fiecare lună, dar armata vrea să crească această cifră până la 70.000. De asemenea, SUA intenționează să crească producția de obuze de artilerie de 155 mm cu 500% în următorii ani, ceea ce ar ajuta la refacerea stocului de muniție necesar. Însă nu toate domeniile de producție din domeniul apărării înregistrează aceleași creșteri.

În comparație cu masivul sector industrial al Chinei, SUA este lamentabil în urmă. Controlul Pacificului ar fi o parte crucială a oricărui război cu China, iar Beijingul se mândrește cu cea mai mare flotă din lume. Potrivit unui raport al Pentagonului din 2022 privind puterea militară chineză, țara are aproximativ 340 de nave și submarine. SUA, între timp, are mai puțin de 300 de nave de război.

China nu numai că are mai multe nave, dar le și construiește într-un ritm mai rapid. Atât China, cât și SUA au lansat în anii 2010 distrugătoare oarecum comparabile – Nanchang și, respectiv, USS Zumwalt. Deși ambele au petrecut aproximativ cinci-șase ani în construcție, Nanchang a fost livrat imediat după ce a fost pus în funcțiune în marina chineză. Marina americană, pe de altă parte, a primit Zumwalt abia la patru ani după ce a fost pus în funcțiune. Zumwalt, care este o navă mai avansată din punct de vedere tehnologic decât Nanchang, a avut mai multe probleme care au împiedicat-o să fie livrată mai devreme.

Războiul monetar

În timp ce un conflict militar între SUA și China este doar o ipoteză, cele două țări se află deja în competiție pe câmpul de luptă economic. Dacă această luptă financiară ar escalada, ar avea consecințe devastatoare pentru economia mondială, a declarat anterior Glenn O’Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la Forrester, pentru Insider.

„Acest lucru ar putea fi mai mare decât 1929”, a spus el, referindu-se la Marea Depresiune.

SUA și aliații săi ar impune aproape sigur sancțiuni Beijingului – așa cum au făcut-o împotriva Rusiei – iar economia chineză ar fi „incredibil de afectată de consecințe”, ne-a declarat Scott Kennedy, expert în economia chineză la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Dar a decide exact ce sancțiuni să desfășoare și când să le aplice este o altă parte esențială a pregătirii pentru războiul economic. În aprilie, doi experți în securitate națională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și de la Universitatea Columbia au cerut ca SUA să înființeze un Comitet de planificare a contingențelor economice, a cărui primă prioritate ar fi determinarea diferitelor opțiuni de sancțiuni care ar putea fi desfășurate ca răspuns la o invazie chineză în Taiwan.

În timp ce economia americană ar fi influențată semnificativ de un război cu China, Kennedy a declarat că economia Chinei ar resimți mult mai multă durere, un factor care ar putea contribui la prevenirea apariției unui conflict în primul rând.

„China ar suferi de 100 de ori mai mult decât SUA pe termen scurt dacă am intra în război și conectivitatea noastră economică ar fi brusc oprită”, a spus el. „De fapt, unul dintre motivele pentru care cred că interdependența este extrem de valoroasă pentru Statele Unite este acest fapt”.

Registration

Aici iti poti reseta parola