SUA intensifică presiunea asupra aliaților din Orientul Mijlociu în încercarea de a opri mașina de război a Rusiei
Un oficial de rang înalt al Trezoreriei SUA a sosit luni în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a avertiza centrul regional de afaceri că ajutorul acordat Moscovei pentru a se sustrage sancțiunilor nu va fi lipsit de consecințe, potrivit CNN.
Subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson, s-a întâlnit cu înalți oficiali guvernamentali din mai multe ministere din EAU, unde a discutat despre „eradicarea evaziunii sancțiunilor americane, în special în ceea ce privește Rusia și Iranul”, precum și despre „angajamentul SUA de a lua măsuri suplimentare împotriva celor care se sustrag sau facilitează sustragerea de la sancțiuni”, potrivit unui comunicat.
Trezoreria SUA a avertizat anterior că „persoanele și instituțiile care operează în jurisdicții permisive”, inclusiv în Emiratele Arabe Unite și Turcia, riscă să piardă accesul la piețele G7 pentru că fac afaceri cu entități sancționate sau pentru că nu au efectuat un control adecvat împotriva finanțării ilicite.
Țările G7 includ Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.
Statul din Golf a mers discret între Washington și Moscova de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut, optând pentru a rămâne neutru, deoarece vede că ordinea mondială se îndreaptă spre o polaritate multiplă.
SUA interzice aliaților să ofere ajutor Rusiei
SUA a cerut în mod repetat aliaților săi din Orientul Mijlociu să îi sprijine eforturile de încetinire a mașinăriei de război rusești, însă o amenințare publică cu consecințe împotriva unui aliat apropiat precum EAU este rară.
„Ceea ce vedem acum se referă la transmiterea de mesaje către regiune și la indicarea seriozității acestor sancțiuni”, a declarat Justine Walker, șefa globală pentru sancțiuni, conformitate și risc la Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS).
SUA încearcă să spună:
„Dacă aveți de gând să faceți afaceri cu Rusia, atunci faceți afaceri cu Rusia, dar nu faceți afaceri cu noi”, a declarat ea pentru CNN.
De la război încoace, Emiratele Arabe Unite au devenit destinația arabă de top pentru investitorii ruși, piața imobiliară a statului din Golf înregistrând o creștere puternică pe măsură ce rușii se adună în Dubai și Abu Dhabi.
SUA au sancționat anterior entități și persoane fizice din EAU pentru evaziune la sancțiuni. Mai recent, au sancționat două firme de transport aerian din EAU pentru că au colaborat cu o firmă iraniană sancționată pentru a transporta UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot la bord) iraniene, personal și echipamente conexe din Iran în Rusia.
Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite nu a răspuns solicitării CNN de a face comentarii.
Rusia se află deja sub un baraj de sancțiuni din partea SUA, alături de Marea Britanie și Uniunea Europeană. Dar majoritatea acestora sunt sancțiuni primare, care se aplică doar pe teritoriul țării care le sancționează.
De exemplu, dacă o bancă rusă se află sub incidența sancțiunilor primare ale SUA, aceasta nu poate opera pe o piață americană. Cu toate acestea, banca poate totuși să lucreze cu o bancă din Emiratele Arabe Unite sau din Turcia.