Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia a paralizat jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, iar iarna aceasta „va fi o chestiune de supraviețuire”, afirmă un înalt oficial OMS
Articole online

Rusia a paralizat jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, iar iarna aceasta „va fi o chestiune de supraviețuire”, afirmă un înalt oficial OMS

zelenski

Rusia a paralizat jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, iar iarna aceasta „va fi o chestiune de supraviețuire”, afirmă un înalt oficial OMS

Atacurile rusești au paralizat jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, a declarat un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, avertizând că iarna care urmează „va fi despre supraviețuire” pentru ucraineni.

„Iarna aceasta va fi o iarnă care va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, la o conferință de presă organizată luni la Kiev. „Criza energetică devastatoare, urgența tot mai profundă în domeniul sănătății mintale, constrângerile privind accesul umanitar și riscul de infecții virale vor face din această iarnă un test formidabil pentru sistemul de sănătate [ucrainean]”.

„Țara se confruntă cu o termocriză pe lângă o permacriză, provocată de război și de pandemia [COVID-19]. Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei este fie deteriorată, fie distrusă”, a continuat el. „Acest lucru are deja efecte în lanț asupra sistemului de sănătate și asupra sănătății populației. Pur și simplu, această iarnă va fi despre supraviețuire.”

Timp de săptămâni, forțele președintelui rus Vladimir Putin au folosit drone sinucigașe explozive și rachete pentru a viza infrastructura critică a Ucrainei, inclusiv sistemele energetice ale țării. Atacurile au lăsat milioane de ucraineni din întreaga țară fără energie electrică și apă, ceea ce a creat la Kiev un sentiment de neliniște în timp ce vremea se răcește și iarna se apropie cu pași repezi.

Oficialii americani și occidentali au reluat aceste avertismente ale OMS

În timpul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat că loviturile rusești – care au făcut ca unele spitale să fie doar parțial operaționale – au îngreunat sarcina Ucrainei de a îngriji populația bolnavă și în vârstă.

„Țintirea deliberată a rețelei electrice civile, provocând daune colaterale excesive și suferințe inutile asupra populației civile, este o crimă de război”, a declarat Milley. „Odată cu venirea iernii, familiile vor rămâne fără energie electrică și, mai important, fără căldură. Supraviețuirea și subzistența umană de bază vor fi grav afectate, iar suferința umană pentru populația ucraineană va crește.”

În orașul Kherson, recent eliberat în sudul țării, care se afla sub ocupație rusă încă din primele zile ale războiului, oficialii ucraineni orchestrează chiar evacuări voluntare pentru civili, deoarece se tem că infrastructura energetică a orașului, care a fost lovită, va atrage înghețuri mortale în lunile următoare.

În contextul în care săptămâna trecută a căzut prima ninsoare a sezonului în Ucraina și temperaturile au scăzut, președintele ucrainean Zelenski a încurajat populația în această săptămână să își limiteze consumul de energie în locurile unde sistemul pare să resimtă cea mai mare presiune.

„Daunele sistemice aduse sferei noastre energetice de atacurile teroriștilor ruși sunt atât de semnificative încât toți oamenii și întreprinderile noastre ar trebui să fie foarte cumpătați și să repartizeze consumul în funcție de orele din zi”, a declarat el luni.

Registration

Aici iti poti reseta parola