Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA acuză Israelul pentru atacul cu drone asupra uzinei militare din Iran: „Forțele americane nu au legătură cu atacul”
Articole online

SUA acuză Israelul pentru atacul cu drone asupra uzinei militare din Iran: „Forțele americane nu au legătură cu atacul”

harta

SUA acuză Israelul pentru atacul cu drone asupra uzinei militare din Iran: „Forțele americane nu au legătură cu atacul”

Teheranul a declarat duminică că dronele au atacat uzina din Isfahan în seara precedentă, calificând operațiunea drept „nereușită”.

Wall Street Journal și New York Times au relatat că Israelul s-a aflat în spatele atacurilor, citând oficiali americani și persoane familiare cu operațiunea. New York Times a citat oficiali de rang înalt din serviciile de informații care erau familiarizați cu dialogul dintre Israel și Statele Unite cu privire la incident. Niciunul dintre oficiali nu a fost numit.

CNN nu a confirmat în mod independent aceste informații. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat pentru CNN că SUA nu a efectuat lovituri sau operațiuni în interiorul Iranului.

„Am văzut rapoartele de presă, dar putem confirma că nicio forță militară americană nu a efectuat lovituri sau operațiuni în interiorul Iranului. Continuăm să monitorizăm situația, dar nu avem nimic altceva de oferit”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ministerul iranian al Apărării nu a oferit public nicio informație despre cine a efectuat atacul. Forțele de Apărare ale Israelului au refuzat să comenteze.

„O explozie a avut loc într-unul dintre centrele militare afiliate Ministerului Apărării”, a declarat anterior șeful adjunct al securității pentru guvernoratul Isfahan, Mohammad Reza Jan-Nesari.

Jan-Nesari a precizat că explozia a provocat unele pagube, „dar din fericire nu s-au înregistrat victime”

Agenția de știri de stat IRNA a declarat ulterior că explozia a fost provocată de „drone mici”.

„A avut loc un atac nereușit al unor drone mici împotriva unui complex industrial al Ministerului Apărării”, a declarat IRNA într-o postare pe Twitter, citând Ministerul Apărării din țară.

„Sistemul de apărare aeriană al complexului a reușit să distrugă alte două drone. Din fericire, acest atac nereușit nu a ucis pe nimeni și au fost înregistrate pagube minore la acoperișul complexului.”

Ministerul a precizat că atacul a avut loc sâmbătă la ora locală 22:30. Uzina se află la aproximativ 440 de kilometri (270 de mile) la sud de Teheran.

În ultimii ani, mai multe explozii și incendii suspecte au avut loc în jurul instalațiilor militare și nucleare iraniene.

Registration

Aici iti poti reseta parola