Iranul a fost ținta unui atac cu drone. Provocările continuă în regiune după violențele dintre Israel și Palestina
Ministerul iranian al Apărării nu a oferit nicio informație cu privire la cine bănuiește că a comis atacul, care a avut loc în timp ce un incendiu la o rafinărie a izbucnit separat în nord-vestul țării și un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade s-a produs în apropiere, provocând moartea a două persoane, potrivit AP.
Cu toate acestea, Teheranul a fost ținta unor presupuse atacuri israeliene cu drone, pe fondul unui război din umbră cu rivalul său din Orientul Mijlociu, în timp ce acordul său nuclear cu puterile mondiale s-a prăbușit. Între timp, tensiunile rămân ridicate și cu Azerbaidjanul vecin, după ce un bărbat înarmat a atacat ambasada acestei țări la Teheran, ucigându-l pe șeful său de securitate și rănind alte două persoane.
Detaliile privind atacul de la Isfahan, care a avut loc sâmbătă în jurul orei 23:30, au rămas puține. O declarație a Ministerului Apărării a descris lansarea a trei drone asupra instalației, două dintre ele fiind doborâte cu succes. O a treia se pare că a reușit să lovească clădirea, provocând „pagube minore” la acoperișul acesteia și nu a rănit pe nimeni, a precizat ministerul.
Press TV, divizia în limba engleză a televiziunii de stat iraniene, a difuzat o înregistrare video realizată cu telefonul mobil care pare să arate momentul în care drona a lovit de-a lungul autostrăzii Imam Khomeini, care se îndreaptă spre nord-vest de Isfahan, una dintre cele mai multe căi pe care șoferii le au pentru a ajunge în orașul sfânt Qom și în capitala Iranului, Teheran. O mică mulțime s-a adunat, atrasă de focurile antiaeriene, privind cum o explozie și scântei au lovit o clădire întunecată.
Acele imagini ale loviturii, precum și imagini de după, analizate de The Associated Press, corespund unui loc de pe strada Minoo din nord-vestul orașului Isfahan, care se află în apropierea unui centru comercial care include un magazin de covoare și unul de electronice.
Siturile de apărare și nucleare iraniene se găsesc din ce în ce mai mult înconjurate de proprietăți comerciale și cartiere rezidențiale, pe măsură ce orașele țării se extind tot mai mult.
Tensiunile din trecut cu Israel
Guvernul teocratic al Iranului se confruntă cu provocări atât în țară, cât și în străinătate, în timp ce programul său nuclear îmbogățește rapid uraniul, mai aproape ca niciodată de niveluri de calitate militară de la prăbușirea acordului atomic cu puterile mondiale.
Israelul este suspectat că a lansat o serie de atacuri asupra Iranului, inclusiv un atac din aprilie 2021 asupra instalației nucleare subterane de la Natanz. În 2020, Iranul a acuzat Israelul pentru un atac care i-a ucis cel mai important om de știință militar nuclear.
Oficialii israelieni recunosc rareori operațiunile desfășurate de unitățile militare secrete ale țării sau de agenția sa de informații Mossad. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit recent în funcția de prim-ministru, consideră de mult timp că Iranul este cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunea sa.
Între timp, tensiunile rămân ridicate între Azerbaidjan și Iran, deoarece Azerbaidjanul și Armenia s-au luptat pentru regiunea Nagorno-Karabah. De asemenea, Iranul dorește să își mențină granița de 44 de kilometri (27 de mile) cu Armenia, țară fără ieșire la mare, lucru care ar putea fi amenințat dacă Azerbaidjanul capătă noi teritorii prin război.
În octombrie, Iranul a lansat un exercițiu militar în apropierea graniței cu Azerbaidjanul. Azerbaidjanul menține, de asemenea, legături strânse cu Israelul, ceea ce i-a înfuriat pe adepții liniei dure iraniene, și a achiziționat drone de fabricație israeliană pentru armata sa.