Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Studiului genomului dezvăluie că omul de gheață Ötzi avea pielea închisă la culoare 
Articole online

Studiului genomului dezvăluie că omul de gheață Ötzi avea pielea închisă la culoare 

otzi

Studiului genomului dezvăluie că omul de gheață Ötzi avea pielea închisă la culoare 

Ötzi a fost descoperit în 1991 de către turiști germani în Alpii Ötztal (de unde și porecla de „Ötzi”). Rămășițele sale reprezintă cel mai timpuriu om mumificat natural descoperit în Europa, oferind o perspectivă unică asupra vieții comunităților calcolitice (epoca cuprului) de pe continent.

În 2001, razele X și o tomografie computerizată au arătat că Ötzi avea un vârf de săgeată înfipt în umărul stâng, ceea ce a dus la sugestia că Ötzi a fost ucis și a murit din cauza pierderii de sânge și a altor răni. Cu toate acestea, natura vieții sale și circumstanțele morții sale fac obiectul a numeroase investigații și speculații continue.

Într-un studiu recent publicat în revista Cell Genomics, cercetătorii au generat un genom cu acoperire mare pentru a afla mai multe despre istoria genetică a lui Ötzi, dezvăluind că acesta avea pielea închisă la culoare, ochii negri și chelie.

„Analiza genomului a dezvăluit trăsături fenotipice, cum ar fi pigmentarea ridicată a pielii, culoarea închisă a ochilor și chelia de tip masculin, care sunt în contrast puternic cu reconstituirile anterioare care arată un bărbat cu pielea deschisă, cu ochii deschiși și destul de păros”, a declarat Johannes Krause de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă, Germania. „Mumia în sine, însă, este întunecată și nu are păr.”

Descoperirile indică, de asemenea, că înfățișarea lui Ötzi seamănă foarte mult cu starea sa actuală de mumificare

În plus, o analiză mai cuprinzătoare și mai rafinată a genomului evidențiază faptul că Ötzi poseda o proporție remarcabil de ridicată de strămoși agricultori din Anatolia timpurie, depășind-o pe cea a oricărei alte populații europene concurente din mileniul IV î.Hr. Această revelație implică faptul că Ötzi a fost membru al unei comunități alpine relativ izolate, caracterizată de un schimb genetic limitat cu societățile de vânători-culegători.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola