Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Răcirea extremă a cauzat dispariția primilor oameni din Europa! Evenimentul sever care a distrus continuitatea unei populații
Articole online

Răcirea extremă a cauzat dispariția primilor oameni din Europa! Evenimentul sever care a distrus continuitatea unei populații

climă

Răcirea extremă a cauzat dispariția primilor oameni din Europa! Evenimentul sever care a distrus continuitatea unei populații

Pe baza dovezilor paleoclimatice, cercetătorii au constatat apariția unor condiții glaciare extreme, necunoscute până acum, care au împins clima europeană la niveluri dincolo de ceea ce oamenii arhaici puteau tolera, golind continentul de populația umană.

Cele mai vechi rămășițe umane descoperite în Europa provin din Iberia și oferă dovezi că oamenii timpurii au migrat din sud-vestul Asiei în urmă cu aproximativ 1,4 milioane de ani.

În acea epocă, clima era predominant caldă și umedă, cu episoade ocazionale de frig ușor. Anterior, ipoteza predominantă sugera că, odată cu sosirea oamenilor, aceștia au reușit să suporte diverse fluctuații climatice și să se adapteze la medii din ce în ce mai dificile începând cu aproximativ 900.000 de ani în urmă.

Autorul principal, profesorul Chronis Tzedakis (UCL Geography), a declarat:

„Am găsit un nou tip de om: „Descoperirea noastră a unui eveniment de răcire glaciară extremă în urmă cu aproximativ 1,1 milioane de ani pune la îndoială ideea unei ocupări umane timpurii continue a Europei”.

Cercetătorii de la UCL, de la Universitatea din Cambridge și de la CSIC Barcelona au studiat compoziția chimică a microorganismelor marine și au investigat compoziția polenului din cadrul unei carote de sedimente de mare adâncime prelevate de pe coastele Portugaliei.

Rezultatele studiului sunt fascinante

Acest lucru a dezvăluit prezența unor schimbări climatice bruște care au culminat cu o răcire glaciară extremă, temperaturile de la suprafața oceanului în largul Lisabonei scăzând sub 6°C, iar semideșerturile extinzându-se pe terenurile adiacente.

Autorul principal, Dr. Vasiliki Margari (UCL Geografie), a declarat:

„Ambele au fost descoperite în timpul cercetării: „Spre surprinderea noastră, am constatat că această răcire de acum 1,1 milioane de ani a fost comparabilă cu unele dintre cele mai severe evenimente din glaciațiunile recente.”

Co-autorul, profesorul Nick Ashton de la British Museum, a declarat:

„Ambele sunt foarte bune: „O răcire de o asemenea amploare ar fi supus micile grupuri de vânători-culegători la un stres considerabil, mai ales că este posibil ca primii oameni să nu fi avut adaptări precum izolarea suficientă a grăsimilor și, de asemenea, mijloacele de a face foc, îmbrăcăminte eficientă sau adăposturi.”

Pentru a evalua influența climei asupra comunităților umane antice, profesorul Axel Timmermann și echipa sa de la Centrul IBS pentru Fizica Climei de la Universitatea Națională din Pusan, care sunt coautori, au efectuat o simulare climatică folosind supercomputerul lor numit Aleph.

Această simulare a urmărit să recreeze circumstanțele dificile de mediu din acea epocă

Integrând rezultatele simulării cu înregistrările fosilelor și descoperirile arheologice privind prezența umană în sud-vestul Eurasiei, cercetătorii au construit ulterior un model de habitat uman. Acest model prognozează nivelul de adaptare a mediului pentru locuirea umană timpurie.

Profesorul Axel Timmermann a declarat:

„Rezultatele au arătat că, în urmă cu 1,1 milioane de ani, clima din jurul Mediteranei a devenit prea ostilă pentru oamenii arhaici.”

Împreună, datele paleoclimatice și rezultatele modelului de habitat uman indică faptul că Iberia și, în general, sudul Europei, au fost depopulate în timpul Pleistocenului timpuriu. O lipsă aparentă de unelte de piatră și de rămășițe umane în următorii 200.000 de ani ridică și mai mult posibilitatea unei întreruperi de lungă durată a ocupației europene.

Co-autorul lucrării, profesorul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a declarat:

„Conform acestui scenariu, Europa ar fi putut fi recolonizată în urmă cu aproximativ 900.000 de ani de către oameni mai rezistenți, cu schimbări evolutive sau comportamentale care au permis supraviețuirea în condițiile creșterii intensității condițiilor glaciare.”

Registration

Aici iti poti reseta parola