Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Strania catastrofă care a fost pe punctul de a provoca dispariția Rechinilor
Articole online

Strania catastrofă care a fost pe punctul de a provoca dispariția Rechinilor

Rechinii constituie un grup de o excepțională longevitate. Există de sute de milioane de ani (420 de milioane, potrivit majorității oamenilor de știință), adică dinainte de apariția copacilor pe Pământ.

Au scăpat de toate extincțiile masive pe care le-a cunoscut planeta noastră. Însă un accident ecologic, neidentificat încă, a fost la un pas de a le provoca dispariția.

Acesta a avut loc în urmă cu 19 milioane de ani, la începutul Miocenului. Iar rechinii nu și-au revenit cu adevărat de atunci, este concluzia unui studiu publicat în revista Science de către Elizabeth Sibert de la Universitatea Harvard.

Cercetările sale arată că populațiile de rechini din adâncuri au diminuat cu 90% din punct de vedere numeric și cu 70% din punct de vedere al diversității morfologice.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătoarea a analizat niște microfosile numite ihtioliți, care sunt constituite din fragmente de solzi și de dinți de rechini și alți pești.

Ele tapisează fundul mărilor, iar prelevarea de eșantioane sedimentare permite reconstituirea unor epoci întregi din istoria submarină.

Catastrofă comparabilă cu cea de la dispariția dinozaurilor

La acest studiu, Sibert a cercetat prelevări provenind din două situri, unul din Pacificul de Nord și celălalt din Pacificul de Sud, ceea ce i-a permis să reconstituie istoricul abundenței și diversității rechinilor din ultimii 40 de milioane de ani.

În timp ce, înainte de respectivul eveniment de extincție, se găsește 1 fosilă de rechin la 5 fosile de alți pești, o sută de mii de ani după acesta, se mai găsește doar 1 fosilă de rechin la 100 de fosile de alți pești.

O asemenea prăbușire a numărului de exemplare nu a mai fost observată decât după criza care a provocat dispariția dinozaurilor.

Nici o cauză aparentă nu explică această dispariție a fosilelor de rechini. În orice caz, ea nu este asociată cu un fenomen climatic mondial. De asemenea, această extincție în apele oceanelor nu pare să aibă un corespondent pe pământ.

În plus, este imposibil de afirmat dacă toate oceanele au fost afectate în aceeași manieră, deoarece datele culese se referă doar la Pacific.

Alte studii vor trebui așadar să confirme aceste concluzii, care afirmă și că, după această extincție masivă, diversitatea rechinilor nu s-a mai restabilit niciodată.

Registration

Aici iti poti reseta parola