Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A fost descoperit un dinozaur clocind ouă din care puii erau aproape de a ieși din găoace
Articole online

A fost descoperit un dinozaur clocind ouă din care puii erau aproape de a ieși din găoace

Fosila a fost descoperită în depozitele de roci datând de la sfârșitul Cretacicului (acum 70 de milioane de ani) din apropierea orașului Ganzhou din China.

Ea aparține unui oviraptozaur (o grupă de dinozauri teropozi care semănau cu păsările) descoperit așezat pe ouăle sale pentru a le cloci.

Fosila descoperită este una foarte rară. Deși până acum au fost descoperite numeroase ouă de dinozaur, foarte puține aveau alături un dinozaur adult.

În cazul de față, animalul este așezat pe cuibul său cu 24 de ouă, dintre care cel puțin 7 păstrează oase sau schelete parțiale de embrioni în interior.

Stadiul înaintat de dezvoltare al embrionilor și apropierea dintre ouă și adult sugerează că acesta a murit clocind, așa cum o fac păsările actuale.

Suntem încă departe de a înțelege toate aspectele reproducerii dinozaurii. Una dintre întrebările care își așteaptă răspuns este de a ști dacă dinozaurii își cloceau ouăle asemenea păsărilor.

Evident, răspunsul vine de la sine în cazul dinozaurilor de talie mare: lor le era imposibil să clocească ouăle, greutatea lor de mai multe tone ar fi strivit coaja acestora.

Însă dinozaurii mai mici, cântărind câteva zeci de kilograme, aveau această opțiune.

În trecut, au fost descoperite câteva mame fosilizate împreună cu ouăle lor într-o poziție care putea sugera că acestea cloceau efectiv. Noua fosilă confirmă ipoteza.

Echipa de cercetători, condusă de Shundong Bi, de la Universitatea din Yunnan și de la Universitatea din Indiana, a efectuat și analize cu izotopi de oxigen, care demonstrează că ouăle erau incubate la temperaturi mari, asemănătoare celor ale păsărilor, ceea ce întărește și mai mult ideea că dinozaurii cloceau.

Registration

Aici iti poti reseta parola