Pădurea de fosile din Dorset este o porțiune de coastă din sudul Angliei presărată cu „movile vii de calcar” care ascund rămășițele unor arbori din perioada Jurasicului târziu.
Pădurea fosilă din Dorset este o aglomerare de copaci, veche de 145 de milioane de ani, de pe Coasta Jurasică
Aceasta este o porțiune de coastă de 153 de kilometri din sudul Angliei, plină de fosile datând din perioada jurasică (acum 201 milioane – 145 de milioane de ani).
Pădurea fosilă conține unele dintre cele mai ciudate fosile de pe Coasta Jurasică datorită mulțimilor de microbi minusculi, asemănători algelor, care au colonizat copacii la scurt timp după ce aceștia au murit. De-a lungul eonilor, aceste colonii au prins și au depus particule de carbonat de calciu pe copaci, construind covoare vii de calcar numite trombolite, care sunt vizibile și astăzi.
Pădurea acum fosilizată a crescut la sfârșitul perioadei jurasice, într-un moment cunoscut sub numele de granița jurasic-cretacic. În timpul acestei limite, temperaturile au scăzut, iar nivelul mărilor a scăzut, expunând terenuri proaspete și formând câmpii de coastă pe care au putut prospera noi forme de viață, inclusiv copaci.
Specii străvechi de conifere, ferigi și cicade au răsărit pe ceea ce este acum coasta de sud a Angliei pe măsură ce oceanul se retrăgea, potrivit Live Science.
Plantele cu flori nu evoluaseră încă în acest moment al istoriei Pământului
Este foarte posibil ca dinozaurii să fi cutreierat pădurea, potrivit site-ului Geology of the Wessex Coast, care este condus de Ian West, geolog și cercetător invitat la Universitatea Southampton din Regatul Unit.
Pădurea a fost de scurtă durată, deoarece nivelul mării a crescut din nou în curând, înecând copacii în apă sărată. Dar în loc să putrezească, rădăcinile și trunchiurile au fost conservate de microbi.
În cele din urmă, trunchiurile copacilor s-au desprins, lăsând în urmă movile rotunjite cunoscute sub numele de „bureți de alge”, care se află încă pe linia de coastă și formează Pădurea Fosilă.
Trunchiuri de fosile de copaci au fost găsiți de-a lungul Coastei Jurasice
Cu toate acestea, niciunul nu a rămas la situl Pădurea Fosilă. Acest lucru se datorează probabil faptului că vizitatorii din epoca victoriană le-au jefuit, potrivit Jurassic Coast Trust.
Buruienile de alge din Fossil Forest sunt situate la jumătatea unei stânci care dă spre Canalul Mânecii. Majoritatea rămășițelor lemnoase din interiorul scoarțelor aparțin unui tip vechi de chiparos numit Protocupressinoxylon, iar aceste rămășițe sunt încă înrădăcinate în solul preistoric, a scris West în Geology of the Wessex Coast.
Ca atare, pădurea fosilă „oferă informații despre un mediu străvechi în care au trăit dinozaurii din Jurassicul târziu”, a scris West.