Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cel mai mare prădător arheologic a fost în sfârșit prins
Articole online

Cel mai mare prădător arheologic a fost în sfârșit prins

Datorită autorităților franceze, douăzeci și șapte de mii patru sute de artefacte obținute ilegal au fost descoperite la domiciliul unui francez care locuia în Belgia.

Potrivit news.artnet.com, totul a început în octombrie 2019.

Un bărbat numit Patrice T. a informat Organizația Flamandă pentru Patrimoniul Imobiliar că a găsit peste paisprezece mii de monede pe proprietatea sa recent achiziționată din Gingelom, Belgia.

Arheologii s-au dus la proprietatea lui Patrice și el le-a arătat două găleți mari umplute cu monede care se aflau în portbagajul mașinii sale. Arheologul Marleen Martens a simțit că ceva este necurat și a informat autoritățile franceze.

Potrivit nieuwsblad.be, Martens a remarcat: „În timpul sondajului pe site am ajuns la concluzia că era imposibil ca monedele să provină de pe acolo.

Acestea erau situate într-un strat de pământ care s-a format după Evul Mediu. Câteva monede ar putea în mod excepțional să fi fost aruncate acolo. Dar 14.000?”.

Se pare că Patrice a îngropat monede descoperite ilegal pe proprietatea sa și a susținut că au fost găsite acolo.

În timp ce este legal să excaveze pe proprietatea sa din Belgia, este ilegal în Franța să utilizeze un detector de metale fără permis speciaă, ceea ce este foarte dificil de obținut dacă nu ești un om de știință acreditat cu un scop academic specific.

Patrice a crezut că ar putea scăpa dacă pretinde că descoperirile sale sunt legitime atunci când, de fapt, au fost în mare parte dezgropate ilegal în Franța.

După implicarea autorităților franceze, a fost efectuată o percheziție în casa lui Patrice, unde au găsit artefacte în valoare de peste nouă sute de mii de dolari.

Potrivit smithsonianmag.com, una dintre cele mai importante relicve din colecția lui Patrice a fost un dodecaedru de cupru roman.

Micul dispozitiv gol este realizat cu douăsprezece panouri plate pentagonale cu o gaură în centrul fiecăruia.

Nimeni nu știe sigur pentru ce a fost folosit obiectul, dar există multe teorii.

Unii cred că în el erau ținute fire pentru tricotat, în timp ce alții spun că sunt sfeșnice, ceva similar cu zarurile pentru jocuri, sau cutii pentru moaștele religioase, ori doar sculptura decorativă.

Indiferent la ce erau folosite, doar aproximativ o sută au fost găsite vreodată și sunt destul de valoroase.

Alte obiecte găsite au fost brățări; coliere; cupluri – coliere groase din metal care nu se unesc, dar au decorații la fiecare capăt și sunt purtate frecvent de bărbații vikingi; Fibule romane – broșe; monede mai vechi; catarame din epoca merovingiană și renascentistă și părți ale unor statui antice.

France24.com spune că ministrul economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, a afirmat că „acest sechestru este un mesaj clar pentru cei care – pentru profitul și plăcerea egoistă ne privează de moștenirea noastră comună și șterg secțiuni întregi din istoria noastră”.

Patrice nu a fost încă judecat, dar Le Maire crede că există suficiente dovezi pentru a-l trimite la închisoare și a-l amenda cu sute de mii de euro.

Nu este prima dată când Patrice vine cu artefacte despre care susține că le-a „găsit”.

El a dezgropat peste cinci mii de monede în 1993 și a susținut că le-a găsit de-a lungul unui drum dinn Franța.

Primarul i-a permis să păstreze monedele, deoarece nu avea niciun motiv să se îndoiască de el, iar experții arheologici nu au fost chemați.

The Guardian l-a numit pe Patrice „unul dintre cei mai mari jefuitori arheologici din istoria europeană” și se crede că este foarte educat în chestiuni arheologice, având cunoștințe despre unde să caute comori în Franța.

Colecția lui Patrice a fost perfect curățată și sortată în vitrine cu cele mai multe monede în cutii speciale folosite de colecționari și se crede că a vândut și comercializat ilegal artefacte de ani de zile.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola