După decenii de secretomanie, Congresul SUA a ordonat în 2020 executivului să informeze opinia publică în legătură cu activitățile unității de la Pentagon însărcinate cu studierea acestor fenomene, aparținând US Navy.
Raportul, redactat sub autoritatea serviciilor de informații, riscă să îi dezamăgească pe amatorii de SF, al căror entuziasm a fost reaprins de un recent reportaj al foarte serioasei emisiuni TV „60 Minutes”.
Fostul președinte Barack Obama a pus și el gaz pe foc, declarând în glumă că, la instalarea la Casa Albă, a întrebat dacă există un laborator secret „unde se păstrează specii extraterestre și nave spațiale”.
„Au făcut câteva cercetări și răspunsul lor a fost că nu”, a adăugat Obama zâmbind. „Ceea ce este adevărat – și aici sunt foarte serios – este că există înregistrări video și imagini cu obiecte pe cer despre care nu știm cu exactitate ce sunt.”
Toate înregistrările sunt în alb și negru
Pentagonul a dat publicității în 2020 înregistrări video făcute de piloți ai US Navy, care arătau întâlniri în zbor cu ceea ce păreau a fi OZN-uri.
Una dintre aceste înregistrări – toate în alb și negru – datează din noiembrie 2004, iar celelalte două din ianuarie 2015.
Într-una se poate vedea un obiect lunguieț deplasându-se cu rapiditate, care, la câteva secunde după ce a fost reperat pe unul dintre radarele de bord ale avionului US Navy, dispare în stânga, printr-o accelerație bruscă.
Într-o altă înregistrare, se distinge un obiect deasupra norilor, pilotul întrebându-se dacă este vorba de o dronă.
La Pentagon, aceste imagini sunt luate foarte în serios, scrie Sciences et Avenir.
Pentru a se evita orice legătură cu ființe venite de pe o altă planetă și a-i încuraja pe piloți să raporteze orice astfel de apariție fără a fi ironizați, militarii nu le mai numesc „obiecte zburătoare neidentificate” (OZN) și „fenomene aeriene neidentificate”.
Aglomerație în aer
Spațiul aerian mondial este aglomerat, explică un responsabil de la Pentagon care a dorit să-și păstreze anonimatul.
În afara avioanelor comerciale, el mai este străbătut de drone militare, care pot fi americane sau străine, cvadricoptere – dronele mici cu patru brațe, echipate cu camere și vândute în comerț, baloane sondă – folosite mai ales în scop meteorologic, din care există mii de modele diferite, fără a mai vorbi de prototipurile militare americane, testate în cel mai mare secret.
După viteza cu care zboară piloții militari, reflexele soarelui, oră, condiții meteo, poate fi dificil de identificat obiectul zburător observat.
În acest scop sunt folosite analize matematice, montaje fotografice ale unor imagini luate din diverse unghiuri etc.
Pentagonul nu dă publicității concluziile la care ajunge pentru a evita să ofere indicații unor potențiali adversari.
Viteză mai mică decât pare
Însă este posibil ca un obiect, care pare într-o înregistrare video că se deplasează cu viteză, după analiza mișcărilor oceanului, ale aparatului care l-a reperat și ale mișcărilor proprii, să se dovedească în realitate a se deplasa cu o viteză mult mai mică.
„Cu cât strângem mai multe date, cu atât mai mult putem reduce ecartul între identificat și neidentificat, și cu atât mai mult putem evita surprizele strategice din punctul de vedere al tehnologiei adversarului”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării, Susan Gough.
O tehnologie de care SUA nu dispun
Ce îngrijorează cel mai mult Pentagonul este că aceste fenomente observate foarte frecvent („o dată sau de două ori pe săptămână”, potrivit responsabilului de la Pentagon) arată o tehnologie de care Statele Unite nu dispun.
„În realitate, nu știm ce sunt”, declara pe 23 mai Luis Elizondo, fost militar care a participat la cercetările Pentagonului pe această temă.
„Ceea ce știm este că prezintă capacități dincolo de viitoarea generație (de aparate de zbor), iar acest lucru este îngrijorător din punctul de vedere al securității naționale: pot depăși ceea ce noi avem în dotare”, a spus Elizondo la canalul ABC.
Pentru Pentagon, toate acestea seamănă cu misiuni de spionaj ale centrelor de antrenament ale armatei americane.
„Piloții noștri se antrenează în același mod în care luptă. Și, dacă cineva este acolo, încercând să identifice cum ne antrenăm (…) asta îi conferă un avantaj”, a subliniat reprezentantul Pentagonului.