Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Statele Unite și Uniunea Sovietică se retrag din pragul războiului nuclear
Articole online

Statele Unite și Uniunea Sovietică se retrag din pragul războiului nuclear

Cuba

27 octombrie 1962: Statele Unite și Uniunea Sovietică se retrag din pragul războiului nuclear

De la discursul din 22 octombrie al președintelui John F. Kennedy, prin care îi avertiza pe sovietici să înceteze programul lor nesăbuit de a amplasa arme nucleare în Cuba și anunța o „carantină” navală împotriva unor transporturi suplimentare de arme în Cuba, lumea și-a ținut respirația așteptând să vadă dacă cele două superputeri vor ajunge la un acord. Fără să se întrevadă un final aparent al crizei, forțele americane au fost plasate în DEFCON 2 – ceea ce înseamnă că războiul care implica Comandamentul Strategic Aerian era iminent. Pe 24 octombrie, milioane de oameni au așteptat să vadă dacă navele sovietice cu destinația Cuba, care transportau rachete suplimentare, vor încerca să spargă blocada navală americană din jurul insulei. În ultimul moment, navele s-au întors în Uniunea Sovietică.

La 26 octombrie, liderul sovietic Nikita Hrușciov a răspuns la carantină prin trimiterea unei scrisori lungi și destul de dezarticulate lui Kennedy, în care îi oferea o înțelegere: navele sovietice cu destinația Cuba „nu vor transporta niciun fel de armament” dacă Statele Unite se angajau să nu invadeze niciodată Cuba. El a pledat „să dăm dovadă de bun simț” și a făcut apel la Kennedy să „cântărească bine la ce ar duce acțiunile agresive, piraterești, pe care ați declarat că SUA intenționează să le desfășoare în apele internaționale”.

A urmat o altă scrisoare, a doua zi, în care se oferea să retragă rachetele din Cuba dacă Statele Unite își vor retrage rachetele nucleare din Turcia. Kennedy și oficialii săi au dezbătut răspunsul adecvat al SUA la aceste oferte. Procurorul general Robert Kennedy a conceput în cele din urmă un plan acceptabil: să accepte prima ofertă a lui Hrușciov și să ignore cea de-a doua scrisoare.

Deși Statele Unite luau în considerare de ceva timp îndepărtarea rachetelor din Turcia, acceptarea cererii sovietice de îndepărtare a acestora ar putea da impresia de slăbiciune. Cu toate acestea, în culise, diplomații ruși au fost informați că rachetele din Turcia vor fi îndepărtate după ce rachetele sovietice din Cuba vor fi îndepărtate. Această informație a fost însoțită de o amenințare: dacă rachetele cubaneze nu vor fi îndepărtate în două zile, Statele Unite vor recurge la acțiuni militare. Era acum rândul lui Hrușciov să ia în considerare o ofertă pentru a pune capăt impasului.

Registration

Aici iti poti reseta parola