Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Democrații progresiști din SUA se confruntă cu un val de critici după apariția în presă a unei scrisori care îndeamnă la discuții cu Rusia pentru rezolvarea războiului din Ucraina
Articole online

Democrații progresiști din SUA se confruntă cu un val de critici după apariția în presă a unei scrisori care îndeamnă la discuții cu Rusia pentru rezolvarea războiului din Ucraina

Biden

Democrații progresiști din SUA se confruntă cu un val de critici după apariția în presă a unei scrisori care îndeamnă la discuții cu Rusia pentru rezolvarea războiului din Ucraina

Scrisoarea, care a fost semnată de 30 de democrați, în frunte cu reprezentanta democrată Pramila Jayapal din statul Washington, a fost publicată luni și retrasă o zi mai târziu de către legislatorii progresiști în urma criticilor vehemente.

„Congressional Progressive Caucus își retrage prin prezenta scrisoarea recentă adresată Casei Albe cu privire la Ucraina”, a declarat Jayapal într-un comunicat. Jayapal a spus că scrisoarea a fost redactată cu luni în urmă și a fost publicată de personal fără a fi verificată.

Scrisoarea de luni îl îndemna pe Joe Biden să „asocieze sprijinul militar și economic pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv, dublând eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului”.

Deși Jayapal a retras marți scrisoarea și a declarat că aceasta a fost redactată „cu luni în urmă”, ea a dat, de asemenea, o declarație pentru Washington Post la începutul acestei săptămâni, care a reluat ceea ce se afirmă în scrisoare și l-a îndemnat pe Biden să facă un „impuls diplomatic proactiv” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. În plus, Politico a relatat că Jayapal a aprobat personal publicarea scrisorii luni, citând o sursă familiarizată cu situația.

Criticii scrisorii s-au întrebat de ce ar trebui Biden să urmărească diplomația cu Moscova, în condițiile în care Rusia a comis crime de război în Ucraina și Kremlinul nu pare interesat de discuții, și într-un moment în care Ucraina face progrese pe câmpul de luptă și, prin urmare, are puține stimulente pentru a se așeza la masa negocierilor.

„Această scrisoare este o ramură de măslin pentru un criminal de război care își pierde războiul. Ucraina este în avantaj. Congresul ar trebui să susțină ferm strategia eficientă [a lui Biden], inclusiv o strategie mai strânsă – nu mai slabă! – sancțiuni mai slabe”, a declarat reprezentantul democrat Jake Auchincloss din Massachusetts, într-un tweet în care a reacționat la scrisoare.

Scrisoarea a venit în urma unei serii de mișcări de escaladare a războiului din partea președintelui rus Vladimir Putin, inclusiv așa-numitele anexări a patru regiuni ucrainene pe care forțele rusești nu le controlează sau nu le ocupă în totalitate. De asemenea, scrisoarea a fost trimisă în timp ce Ucraina a recâștigat teritoriu și a respins invadatorii ruși ca parte a unei contraofensive susținute de arme furnizate de Occident.

Armele furnizate Ucrainei de către SUA au jucat un rol crucial în această luptă

De asemenea, guvernul ucrainean a fost clar că nu va accepta niciun acord care i-ar cere să cedeze teritoriu Rusiei, ceea ce ar lăsa-o probabil vulnerabilă la viitoarele atacuri. Prin anexarea ilegală a regiunilor ucrainene și revendicarea lor ca parte a Rusiei, Putin a aruncat efectiv pe fereastră posibilitatea oricăror negocieri.

Într-un tweet care a oferit o critică indirectă a scrisorii, senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut a declarat:

„Există un pericol moral și strategic în a sta la masă cu Putin prea devreme. Riscă să legitimeze crimele sale și să predea părți din Ucraina Rusiei într-un acord pe care Putin nici măcar nu îl va onora”.

Murphy, o voce democrată proeminentă în materie de politică externă în Senat, a adăugat:

„Uneori, unui bătăuș trebuie să i se arate limitele puterii sale înainte ca diplomația să funcționeze.”

În urma respingerii vehemente a scrisorii, o serie de semnatari ai acesteia au revenit asupra ei și au emis declarații în care au subliniat sprijinul lor pentru abordarea lui Biden în ceea ce privește războiul. De asemenea, unii dintre acești democrați au pus la îndoială momentul publicării sale. Reprezentanta democrată Sara Jacobs din California a scris pe Twitter:

„Am semnat această scrisoare la 30 iunie, dar s-au schimbat multe de atunci. Nu aș semna-o astăzi”.

Registration

Aici iti poti reseta parola