Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un juriu a condamnat un activist pro-democrație pentru spionarea disidenților chinezi din SUA
Articole online

Un juriu a condamnat un activist pro-democrație pentru spionarea disidenților chinezi din SUA

China, spionaj

Un juriu federal a condamnat un profesor universitar american de origine chineză, cunoscut publicului pentru eforturile sale pro-democrație, pentru spionaj în interesul Beijingului.

Juriul din New York a pronunțat marți verdictul împotriva lui Shujun Wang, acuzat de spionaj

În urma unui proces care a durat o săptămână, juriul din New York a pronunțat marți verdictul împotriva lui Shujun Wang, găsindu-l vinovat de patru capete de acuzare ca fiind agent al unui guvern străin.

Cetățeanul american naturalizat, în vârstă de 75 de ani, este unul dintre fondatorii fundației pro-democrație Hu Yaobang și Zhao Ziyang Memorial Foundation din Flushing, New York, printre ai cărei membri se numără disidenți chinezi și critici ai Republicii Populare Chineze.

Procurorii l-au acuzat însă pe Wang că, timp de aproape două decenii, s-a folosit de poziția sa pentru a colecta și transfera în țara sa natală informații despre disidenții chinezi:

„Actul de acuzare ar fi putut fi intriga unui roman de spionaj, dar dovezile sunt șocant de reale că inculpatul a dus o viață dublă, pretinzând ani de zile că este un activist pentru democrație, în timp ce transmitea în secret informații guvernului chinez. Acuzatul a fost un marionetă perfectă pentru RPC, un universitar cunoscut și fondatorul unei organizații pro-democrație care a fost dispus să îi trădeze pe cei care îl respectau și aveau încredere în el”, a declarat într-o declarație procurorul Breon Peace pentru districtul estic din New York.

China, spionaj

Wang a lucrat sub conducerea a patru oficiali chinezi din cadrul Ministerului Securității de Stat din Beijing

Documentele Curții arată că, cel puțin din 2006, Wang a lucrat sub conducerea a patru oficiali chinezi din cadrul Ministerului Securității de Stat din Beijing. La comanda acestora, Wang avea sarcina de a aduna informații despre cei considerați „subversivi” pentru Republica Populară Chineză.

Protestatarii pro-democrație din Hong Kong, susținătorii independenței Taiwanului și activiștii uiguri și tibetani s-au numărat printre persoanele pe care a fost însărcinat să le spioneze, potrivit procurorilor, care au afirmat că Wang a comunicat cu oficialii serviciilor de informații chineze prin intermediul aplicațiilor criptate de mesagerie pentru telefoane inteligente și s-a întâlnit personal cu aceștia în timpul călătoriilor sale în țara natală.

Potrivit procurorilor, informațiile colectate de Wang din conversațiile private cu disidenți proeminenți, avocați pro-democrație și organizații pentru drepturile omului au fost păstrate sub forma unor așa-numite jurnale de e-mail la care complicii săi au putut avea acces.

În total, aproximativ 163 de intrări în jurnal au fost recuperate de forțele de ordine de la reședința sa, potrivit Fox News.

China, spionaj

Au fost formulate acuzații suplimentare împotriva lui Wang pentru oferirea de informații false

În cadrul anchetei de aplicare a legii, au fost formulate acuzații suplimentare împotriva lui Wang pentru minciună. Potrivit procurorilor, acesta a negat că ar fi fost în contact cu funcționarii ministerului.

Wang a fost arestat la 16 martie 2022 și a fost pus sub acuzare împreună cu cei patru oficiali ai serviciilor de informații chineze.

Când va fi condamnat la 9 ianuarie, Wang riscă până la 25 de ani de închisoare.

Co-inculpații săi – Feng He, Jie Ji, Ming Li și Keqing Lu – sunt în continuare în libertate.

China a respins anterior acuzațiile că s-ar afla în spatele spionării disidenților chinezi. După arestarea lui Wang, Beijingul a criticat Statele Unite ale Americii pentru „denigrarea și defăimarea nejustificată a Chinei”:

„Partea americană ar trebui să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și la prejudecățile ideologice, să înceteze acuzațiile nefondate și defăimarea Chinei și să facă mai mult pentru a promova relațiile China-SUA„, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Registration

Aici iti poti reseta parola