Noul raport, publicat pe 30 iulie de Comisia privind Strategia Națională de Apărare, a constatat că „armatei americane îi lipsesc atât mijloacele, cât și capacitatea necesară pentru a fi sigură că poate descuraja și învinge în luptă”.
„Comisia constată că baza industrială de apărare a Statelor Unite ale Americii (DIB) nu este în măsură să îndeplinească nevoile de echipamente, tehnologie și muniții ale SUA și ale aliaților și partenerilor săi”, se arată în raport.
Raport îngrijorător al Comisiei privind Strategia Națională de Apărare
Eric Edelman, care ocupă funcția de vicepreședinte al comisiei, a declarat marți în fața Comisiei pentru forțele armate a Senatului că regimul comunist chinez devansează Statele Unite ale Americii în materie de dezvoltare militară.
El a spus că acest fapt ar putea crește probabilitatea unui conflict între cele două puteri și probabilitatea ca Statele Unite ale Americii să piardă.
„Există un risc crescut pentru un război pe termen scurt și un risc ca noi să pierdem un astfel de conflict”, a declarat Edelman.
„Am constatat că, în multe privințe, China depășește SUA. Deși avem în continuare cea mai puternică armată din lume, cu cea mai mare rază de acțiune globală, atunci când ajungem la 1.500 de kilometri de țărmul Chinei, începem să ne pierdem dominația militară și ne-am putea trezi în postura de perdanți ai unui conflict”, a spus el, potrivit The Hill.
Schimbare strategică majoră la nivel internațional
Edelman a subliniat că parteneriatele strategice în creștere dintre China, Iran, Coreea de Nord și Rusia au reprezentat o „schimbare strategică majoră” pe care planificatorii apărării din SUA nu au reușit să o ia în considerare pe deplin.
El a spus că, în condițiile în care aceste patru regimuri autoritare colaborează împotriva Statelor Unite ale Americii într-un mod fără precedent, SUA s-ar putea confrunta cu un conflict global care ar subția toate resursele lor naționale.
„Acest lucru face mai probabil ca un viitor conflict, de exemplu în Indo-Pacific, să se extindă în alte teatre de operațiuni și să ne trezim într-un război global de amploarea celui de-al doilea război mondial”, a mai adăugat acesta.
Prin urmare, raportul Comisiei solicită Congresului și diferitelor departamente guvernamentale să „rescrie legile și reglementările pentru a elimina barierele inutile în calea adoptării inovației, a bugetării și a achizițiilor” în vederea creșterii descurajării militare internaționale.
Raportul recomandă transformarea radicală a strategiei naționale a SUA
De asemenea, raportul recomandă transformarea radicală a strategiei naționale prin trecerea de la modelul strategic „bipolar” al Războiului Rece la un „model extins”, care să țină seama de faptul că Statele Unite ale Americii s-ar putea confrunta simultan cu conflicte armate împotriva mai multor state de pe întreg globul.
Potrivit raportului, timpul nu este de partea Statelor Unite ale Americii, iar China își va intensifica probabil comportamentul ostil în următorii ani, într-un efort de a „normaliza comportamentul ilegal”, în timp ce urmărește „stabilirea unor condiții avantajoase pentru viitoare conflicte”.
„Dacă aceste tendințe continuă, armata chineză va fi un concurent militar egal, dacă nu chiar superior, al Statelor Unite ale Americii în toate domeniile, o situație cu care SUA nu s-au mai confruntat din perioada de vârf a Războiului Rece”, se arată în raport.