Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Începe procesul din SUA în lupta pentru jurnalele secretarului lui Mao Zedong
Articole online

Începe procesul din SUA în lupta pentru jurnalele secretarului lui Mao Zedong

Li Rui, Mao Zedong

Un proces a început în California pentru a decide dacă Universitatea Stanford poate păstra jurnalele unui înalt oficial chinez, într-un caz care este prezentat ca o luptă împotriva cenzurii guvernului chinez.

Proces pentru jurnalele lui Li Rui, un fost secretar al fondatorului Chinei comuniste, Mao Zedong

După decesul lui Li în 2019, văduva acestuia a intentat proces pentru ca documentele să fie returnate Beijingului, susținând că îi aparțin.

Stanford respinge această cerere și afirmă că Li, care a fost un critic al guvernului chinez, și-a donat jurnalele universității deoarece se temea că vor fi distruse de Partidul Comunist Chinez.
Jurnalele, care au fost scrise între 1935 și 2018, acoperă o mare parte a guvernării Partidului Comunist Chinez (PCC). În aceste opt decenii tumultoase, China a ieșit din izolare pentru a deveni o adevărată putere globală, care amenință supremația SUA.

„Dacă [jurnalele] se vor întoarce în China, ele vor fi interzise… China nu are un istoric bun în ceea ce privește permiterea criticilor la adresa liderilor de partid”, a declarat Mark Litvack, unul dintre avocații Universității Stanford, pentru BBC înainte de începerea procesului.

Li Rui, Mao Zedong

O figură proeminentă a PCC cunoscută pentru opiniile sale reformiste

Li Rui a atras atenția lui Mao, care l-a făcut unul dintre secretarii săi personali la mijlocul anilor 1950. Dar poziția a fost de scurtă durată.

Când Li a criticat opiniile lui Mao în cadrul unei reuniuni politice, a fost exclus din partid și a petrecut ani buni în închisoare. Li s-a numărat printre sutele de oficiali de partid și personalități publice, inclusiv aliați apropiați ai lui Mao, care au ajuns în închisoare.

La fel ca unii dintre aceștia, Li a revenit în prim-plan după moartea lui Mao în 1976. El a supervizat ministerul energiei hidroelectrice și un departament al PCC care selecta oficiali pentru poziții cheie. În cadrul partidului, el a fost aliat cu facțiunea mai liberală și mai deschisă, care pleda pentru reformă.

După pensionare, a continuat să facă presiuni asupra partidului pentru reformă. Cu toate acestea, criticile sale fără menajamente și tăioase la adresa liderilor, inclusiv a președintelui Xi Jinping – pe care l-a catalogat drept „slab educat” – au stârnit reacția guvernului.

Scrierile sale au fost cenzurate, iar cărțile sale au fost interzise în China

Cu toate acestea, în calitate de membru în vârstă al partidului, a continuat să fie tratat cu respect și s-a bucurat de privilegii. Când a murit, a avut parte de funeralii de stat.

De-a lungul timpului, pe măsură ce a urcat pe treptele puterii, a consemnat meticulos în jurnalele sale observații despre politica de partid și evenimente-cheie.

Printre acestea se numără relatarea sa despre masacrul de la Tiananmen, la care a asistat de la un balcon cu vedere la piață și pe care l-a etichetat în jurnalul său drept „Black Weekend” în limba engleză. Aceasta este o problemă extrem de sensibilă, care este rareori discutată în China.

Fiica sa, Li Nanyang, a început să doneze documentele sale, inclusiv jurnalele, instituției Hoover din Stanford în 2014, când el era încă în viață. Într-un interviu acordat BBC Chinese în 2019, după moartea acestuia, ea a declarat că acest lucru a îndeplinit dorințele tatălui său.

A doua soție a lui Li Rui a susținut că acesta dorea ca ea să decidă care dintre documentele sale vor fi făcute publice și că acestea au fost date pe nedrept la Stanford, potrivit rapoartelor.

proces, Mao Zedong

Proces în SUA. Văduva a declarat că jurnalele conțineau „informații profund personale și private” din viața ei cu Li

Întrucât jurnalele pot fi accesate de public la Stanford, ea a declarat că afișarea lor i-a provocat „jenă și suferință emoțională”.

O instanță din Beijing a dat dreptate acesteia și a dispus ca jurnalele să îi fie înmânate.

Stanford a respins această hotărâre. Avocații săi au susținut că „instanțele chineze nu sunt imparțiale în cazuri cu încărcătură politică precum acesta” și că universității nu i s-a oferit șansa de a se apăra

Procesul care a început luni în California se referă la un proces separat lansat de universitate împotriva văduvei Zhang în SUA. Stanford solicită instanței din California să declare universitatea drept proprietar legal al jurnalelor.

Avocații săi susțin că Li Rui a dorit să doneze documentele sale către Stanford deoarece „a înțeles că regimul va încerca să suprime relatarea sa despre istoria modernă a Chinei” și „se temea că materialele vor fi distruse”.

Registration

Aici iti poti reseta parola