Evenimentul Istoric > Articole online > Soldații români omorâți de NKVD, cinstiți cum se cuvine
Articole online

Soldații români omorâți de NKVD, cinstiți cum se cuvine

„În 2019, ne-am concentrat mai mult pe cinstirea memoriei celor care au murit (…) şi care sunt înhumaţi în zonele fostelor lagăre unde aceştia au fost deţinuţi în timpul războiului şi după. Inclusiv după 23 august 1944 au fost foarte mulţi prizonieri români de război.

Noi, din cercetări, avem o imagine de circa 230.000 de militari români care au căzut prizonieri, din care circa 65.000-66.000 au murit acolo, în lagărele pentru prizonieri de război străini de pe întreg cuprinsul Rusiei”, a afirmat diplomatul român.

Stalingrad şi Cotul Donului

Vasile Soare a amintit, potrivit Agerpres, că în anii anteriori au fost inaugurate, după peste 70 de ani de la sfârşitul războiului, primele două cimitire pentru militarii români căzuţi în bătăliile din Rusia, de la Stalingrad şi Cotul Donului, la Rossoşka – Regiunea Volgograd, respectiv pentru cei care au murit în luptă în Caucaz, la Apşeronsk, în Ţinutul Krasnodar, pentru a cinsti astfel memoria celor care au căzut pe Frontul de Est.

„În ultimii ani, împreună cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, am făcut demersuri pentru căutarea şi identificarea rămăşiţelor pământeşti ale celor care au fost înhumaţi în diverse cimitire de campanie – şi ele sunt multe, respectiv identificarea acelor rămăşiţe şi reînhumarea lor în cele două noi cimitire”, a explicat ambasadorul român.

Registration

Aici iti poti reseta parola