Societatea americană din anii 1950: Baby boom și frică
În Statele Unite, rata căsătoriilor a crescut exponențial, iar societatea în genere a cunoscut reforme sociale care au condus la o și mai largă democratizare. SUA nu au fost nevoite să lupte pe teritoriul de acasă, fiind marile învingătoare ale celei de-a doua conflagrații mondiale. Societatea civilă americană, deși liberă și încrezătoare, se confruntat și cu un individualism puternic, cu un sentiment de melancolie, relevat de operele romanești ale epocii anilor 1950.
Este o societate americană plină de contraste: dincolo de stabilitate și de confort, America ascundea crima organizată, bandele și găștile cu puternice ramificații, o societate a loisir-ului, a consumismului și a risipei, dar și o societatea unde serviciile secrete asigurau pacea, o societatea a învingătorilor și a celor încrezători că vor schimba și conduce lumea, dar și o societate a alienaților, a celor care nu își găsesc locul, a celor meditativi, opozanți ai lumii din ce în ce mai mecanizate și lipsite de scrupule pe care o întruchipau SUA.
Societatea americană a anilor 1950 este și una în care pericolul pândea: celebra ,,vânătoare de vrăjitoare” a comuniștilor este un simbol al unei lumi atacate, fie și doar în mod imaginar sau iluzoriu. În momentul în care sovieticii detonau prima bombă nucleară Războiul Rece era în plină desfăşurare. McCarthism-ul este generat în primul rând de teama faţă de comunism. McCharty, un senator republican, a dus o adevărată cruciadă anticomunistă, mulţi fiind acuzaţi pe nedrept şi având carierele sau chiar vieţile distruse. Anchetele erau duse prin Comisia parlamentară pentru activităţi anti-americane.
Pe de altă parte, în anii 1950 populaţia americană e în continuă mișcare. Din punct de vedere demografic, California creşte cu 49%, iar Florida cu 79%. Mulţi trăitori în metropole aleg să dea viața de oraș pe cea din suburbie, astfel că, în 1960, o treime din americani trăiau în aceste zone, cu toate că 80% aveau cel puțin o mașină, deci nu banii erau cauza acestei decizii. orăşeni se mută în suburbii. Dincolo de pericolul extern al comunismului, SUA s-au confruntat și cu revoltele, complexe crize cea a hispanicilor din Los Angeles.
Pentru că orice mare epoca a avut un ilustrator dibaci, scriitorul Truman Capote a sintetizat sentimentele pe care le încercau americanii în anii ulteriori războiul. Generația pe care o dezbate Capote e în același timp una în care liberalismul ia forme agravante, dar și una în care probleme sociale trebuie abordate și rezolvate. O generație de cinici, dar și de idealiști, de escapiști, dar și de justițiari.